U nastojanju da oživi i pospeši uzgoj svinja u gornjomilanovačkoj opštini Vlada Norveške, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, pokrenula je i i finansijski podržala projekat Uzgoj svinja na norveški način, u okviru kojeg će uzgajivačima na području takovsko-rudničkog kraja biti podeljena suprasna grla rase norveški landras.

U nastojanju da oživi i pospeši uzgoj svinja u gornjomilanovačkoj opštini Vlada Norveške, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, pokrenula je i i finansijski podržala projekat Uzgoj svinja na norveški način, u okviru kojeg će uzgajivačima na području takovsko-rudničkog kraja biti podeljena suprasna grla rase norveški landras. Ova rasa, prema rečima Vladimira Simovića, rukovodioca specijalizovane stočarske zadruge Agronor, ima izuzetne karakteristike, zbog čega je meso ovih svinja izuzetno traženo na tržištu Evropske unije zahvaljujući činjenici da se procenat mesa uz minimum masti kreće i do 65 odsto.
– Ovaj projekat predstavlja prioritet Ministarstva poljoprivrede, a Gornji Milanovac je izabran za centar iz kojeg će se projekat proširiti i na ostale krajeve Srbije zahvaljujući višedecenijskoj saradnji ovog grada s Norveškom. Tokom prošlog meseca u karantin poljoprivredne škole u Valjevu iz Norveške stiglo 30 je suprasnih nazimica, a za desetak dana bi trebalo da počne i njihovo prašenje, posle čega će se tokom leta prasići deliti odgajivačima koji trenutno pohađaju seminare na kojima će se upoznati s ovom rasom i načinom uzgoja. Svi odgajivači koji budu prošli kroz seminare i dobiju prasiće dobiće i sertifikat uzgajivača norveškog landrasa, objašnjava Simović.
Osim visokog procenta mesa, ovu rasu karakterišu čak po tri prašenja godišnje uz prosek od 13 prasića po grlu, čiji se dnevni prirast kreće oko 420 grama, dok prosek dnevnog prirasta tovljenika dostiže jedan kilogram. Realizaciju projekta „Uzgoj svinja na norveški način“ u narednih šest meseci nadziraće stručnjaci za ovu granu stočarstva iz Norveške koji će ujedno pratiti i adaptaciju svinja na klimatske uslove koji vladaju u Srbiji, a koji su već stigli u Gornji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari