"Užičani za svoj grad" 1Fotografija: Stari grad u Užicu

Uređenje užičkog Starog grada, srednjovekovne tvrđave na litici iznad reke Đetinje, koje je započelo početkom avgusta, biće nastavljeno angažovanjem građana i mehanizacijom užičkih javnih preduzeća.

Na akciju uređenja tog prostora pod nazivom „Užičani za svoj grad“, građane je pozvala lokalna samouprava koja namerava da, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, najpre konzervira tvrđavu, odnosno da zaštiti njene temelje i zidine, a potom da je rekonstruiše. Novac za „oživljavanje“ zidina iz polovine 14. veka Užice će zatražiti od evropskih fondova. Da bi stručnjaci započeli svoj deo posla, užičku tvrđavu, koja je godinama bila zapuštena, treba najpre urediti i ukloniti rastinje koje je pretilo temeljima i zidinama.

Projekat rekonstrukcije užičkog Starog grada je podržao filmski reditelj Emir Kusturica i, nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave, izrazio želju da u njemu učestvuje. Ideja gradskih čelnika je da se tvrđava mostom poveže za obližnjom magistralom i da posluži kao turistička atrakcija. Kusturičina zamisao je da se u jedinstvenu turističku ponudu grada objedine rekonstruisana tvrđava, stara hidrocentrala, koja se nalazi ispod zidina na reci Đetinji i koja je izgrađena 1900. godine po Teslinim principima polifaznih struja – samo pet godina nakon prve centrale na Nijagari, kao i drugi objekti koji bi se gradili na susednom brdu.

– Sagradite hotel u koji će dolaziti i Užičani, amfiteatar, slikarske ateljee, lokale, radionice… Stari grad mora dobiti novi sadržaj, u nekoj vrsti replike na susednom brdu – poručio je nedavno Kusturica, koji je postao član tima za rekonstrukciju užičke tvrđave, a na čijem čelu je Nikola Selaković, bivši ministar pravde i poreklom Užičanin.

U akciju uređenja tvrđave juče su se uključili i članovi Planinarskog kluba „Stari grad“, koji su uklonili rastinje na teško pristupačnim delovima, pa su sada vidljivi oni delovi zidina koji su šibljem bili skriveni, a ponovo je prohodan i put do vodene kule. Akcija će, uz podršku javnih preduzeća, biti nastavljena, a iz lokalne samouprave pozivaju Užičane da joj se odazovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari