Užice ostaje bez skulpture "Lebdeći Tesla"

Grad ne može da plati 40.000 evra

Ostavite komentar


  1. Skulptura je nadahnuta i nije kopija, jer je delo istog autora, naime akademik Nikola Jovanović je vlasnik originalnog kalupa. Možda je trebalo da predoči Užičanima da postoji slična skulptura, ali naručilac, tačnije kupac je taj koji to mora da zna. Kada muzičar izvodi neku svoju kompoziciju, ona je uvek ista, ali i različita, i nije kopija, već original. Primerice, naši veliki slikari poput Uroša Predića i Paje Jovanovića imaju skice, koje predhode glavnom delu, ali pretstavljaju i dela za sebe. Na osnovu njih su slikali više puta i ista dela prodavali ili poklanjali, već po njihovoj volji.
    U svakom slučaju, prigovor nije opravdan, ali je opravdano zalaganje za novu cenu u novim okolnostima.
    Kada se već priča o skulpturama našeg velikog naučnika, u Pančevu traje, ima tome već trogodišnji žal za bistom Nikole Tesle iz 1954, godine, najstarije u Srbiji, koja je nestala iz kruga Fabrike sijalica, Tesla u likvidaciji. Kažem nestala, jer se tako vodi u policiji i još uvek nije pronađena. Grad je pre nestanka dugo pokušavao da je premesti u centar ili pokraj Elektrotehničke škole koja nosi ime velikana od kako je preduzeće otišlo pod stečaj, ali nije uspevao. Užice zaslužuje da ima Teslin spomenik.

  2. Da je 40.000 din u redu… ali 40.000 evra je puno u zemlji Stradiji gde svaki drugi stanovnik je polu/gladan i gde mu se umesto kipa Tesle pricinjava ogromna vekna hleba.

  3. „Lebdećeg Teslu“ treba ukloniti iz parka. Skulptura nije primerena ambijentu, a po izgledu šteti Teslinom liku i delu. Ne znam šta je umetnik „hteo da kaže“ ali skulptura koja nelogično lebdi u prostoru mimo pravila fizike potencira ono shvatanje laika da je Tesla bio mistik, van vremena i prostora u kojem je živeo. Naprotiv, Tesla je bio vrlo praktičan čovek i sa obe noge čvrsto stajao na zemlji. Svaki njegov izum je veliki između ostalog i zbog svoje jednostavnosti. Što se ambijenta tiče, parkovi i ulice su najmanje pogodno mesto za ovu skulpturu. Dovoljna je bista uz hidrocentralu da posetiocima sjedini tvorca i tvorevinu. Parkovi su pogodno mesto za spomenike umetnicima, ratnicima i političarima a Tesla nikako ne spada u to društvo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.