Užice: Za energetsku efikasnost ove godine 120 miliona dinara 1Miodrag Petković/Foto:Grad Užice

Za mere energetske efikasnosti u Užicu, ove godine je, kažu nadležni izdvojen „rekordni iznos“ od oko 120 miliona dinara. Otvorena su i dva nova javna poziva za građane.

Prvi poziv podrazumeva zamenu ložnih uređaja, u cilju smanjenja zagađenja vazduha i trajaće do 26. septembra. Drugi se odnosi na energetsku sanaciju stambenih objekata, a rok za prijavljivanje je 30. septembar.

Gradska većnica, Nada Jovičić, rekla je da su subvencije u okviru ovih poziva veće u odnosu na prošlogodišnje.

“Prvi javni poziv se odnosi na nabavku i ugradnju kotlova na gas gde će oni koji konkurišu imati pravo subvencije od maksimalno 100.000 dinara, dok je za nabavku kotlova i peći na pelet subvencija maksimalno 100.000, a za šporete na pelet 70.000 dinara”, kaže Jovičić.

Užice: Za energetsku efikasnost ove godine 120 miliona dinara 2
Foto: Grad Užice

Drugi javni poziv odnosi se na energetsku sanaciju kuća i stanova. Za meru zamena stolarije maksimalan iznos povraćaja je 140.000 dinara, a ove godine, za razliku od prošle, izvođači imaju obavezu da urade i sve prateće radove do moleraja.

“Druga mera odnosi se na nabavku i ugradnju toplotnih pumpi gde građani imaju pravo na subvenciju od maksimalno 250 hiljada dinara po projektu. Subvencioniše se i nabavka i ugradnja solarnih kolektora za potrošnu toplu vodu, gde je subvencija po prijavi maksimalno 140 hiljada dinara”, rekla je gradska većnica.

Na oba javna poziva mogu se prijaviti i građani koji su u procesu ozakonjenja, odnosno imaju elaborat geodetskih radova i projekat izvedenog stanja.

To se ne odnosi jedino nabavku i ugradnju kotlova na gas, gde je neophodno da objekat bude legalan odnosno da poseduje građevinsku dozvolu ili da je već ozakonjen.

Od 2015. godine do danas za mere energetske efikasnosti za građane izdvojeno je oko 170 miliona dinara, kažu iz gradske uprave.

Miodrag Petković član Gradskog veća, istakao je da je za ovu godinu iz gradskih i sredstava resornih ministarstava izdvojen rekordan iznos, od oko 120 miliona dinara za ovu svrhu.

“Takođe želim da istaknem da su na poslovima realizacije mera angažovane većinom naše lokalne ,užičke firme, tako da sav novac koji se izdvaja završava u našem gradu”, kaže Petković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari