Užičkom Zavodu za javno zdravlje, tokom ove godine, nije prijavljen nijedan slučaj HIV infekcije 1Zavod za javno zdravlje Užice/Foto: N Kovačevć

Na prisustvo HIV-a godišnje se, u Zavodu za zaštitu javnog zdravlja Užice, koji pokriva ceo Zlatiborski okrug, testira 60 osoba i otkrije jedan slučaj infekcije.

Tokom pandemije kovida 19, kako je za Danas rekla dr Katarina Ristović iz užičkog Zavoda, smanjeno je interesovanje za testiranje na HIV.

„Godišnje se, u proseku, tokom testiranja, dodaje naša sagovornica, „otkrije jedan slučaj reaktivan na HIV, koji se dalje upućuje infektologu“.

Međutim, tokom ove godine, kaže, „Zavodu nisu prijavljena oboljenja od AIDS i nosilaštva virusa HIV-a“.

„U Zlatiborskom okrugu, od 2017. do 2021. godine, deset osoba je obolelo od AIDS-a, a sedam ih je  inficirano HIV-om. Epidemiološkim anketiranjem, kao najčešći rizik obolevanja navodi se rizičan seksualni odnos muškarca sa muškarcem“, kazala je dr Ristović za Danas.

Ipak, ta statistika ne nudi realnu sliku, jer deo onih koji su u dilemi, odlučuje da svoj HIV status proveri van Užica, najčešće u Beogradu.

Pandemija uzrokovana HIV-om, navode u užičkom Zavodu, „ostaje i dalje glavno javno zdravstveno pitanje na globalnom nivou“.

„Kao i mnogi drugi glavni zdravstveni problemi i ova pandemija se suočava sa dodatnim izazovima, tokom pandemije zarazne bolesti kovid 19, uzrokovane novim korona virusom“, navedeno je u sappštenju užičkog Zavoda.

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV-a, Zavod je, i ove godine, pozvao zainteresovane da obave testiranje koje je dobrovoljno, anonimno, besplatno i obavlja se bez uputa izabranog lekara.

Testiranje se, dodaje dr Ristović, može danas obaviti od 10 do 17 časova u Centru za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti – DPST savetovalište  u užičkom Zavodu.

Inače, besplatna testiranja se obavljaju i drugim radnim danima u tom Savetovalištu, od 10 do 14. časova.

„U dogovoru sa našim lekarima, svako ko to želi može da dođe radnim danima i da se testira na infekciju HIV-om“, pojasnila je za Danas dr Katarina Ristović.

Omadina JAZAS-a u Užicu ne funkciniše 

Užički ogranak Omladina JAZAS (Jugoslovenska asocijacija za borbu protiv side), koji se bavio prevencijom HIV/AIDS-a i pružao psihosocijalnu podršku ljudima koji žive sa tom bolešću, ne funkcioniše u Užicu duže od pet godina.

Testiranje u Šapcu

Deo građana iz užikog regiona odlazi i u Šabac gde im se, posredstvom jednog udruženja građana, nudi testiranje na HIV u skladu sa, kako se navodi na društvenim mrežama tog udruženja, „svim preporukama stručnjaka i Vlade Srbije, uz pridržavanje svih propisa i protokola“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari