V. D. direktor BIA: Nalogodavci ugrožavanja Vučićeve bezbednosti su bivši političari iz regiona 1Printskrin TV Prva

Vršilac dužnost direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Tomislav Radovanović izjavio je danas da postoji „kontinuitet“ ugroženosti bezbednosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da su „nalogodavci“ takvih aktivnosti „u nekim bivšim političkim establišmentima u regionu“.

Radovanović je za Prvu televiziju rekao da navodi medija o prepisci Skaj aplikacije vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera i bivšeg crnogorskog policajca Ljuba Milovića o „rušenju“ Vučića sa vlasti, nisu iznenađenje za BIA i da potvrđuju operativna saznanja te službe.

„Godinama sagledavamo aktivnosti regionalnih organizovanih kriminalnih grupa i identifikovali smo modalitete koji idu u dva pravca. Prvi je uklanjanje Aleksandra Vučića sa političke scene kroz inkriminaciju i dehumanizaciju, to se videlo kroz aferu Jovanjica i poslednju vezanu sa Skaj prepisku. Pošto rezultata nije bilo, prešlo se na ekstremnije metode nastupa prema predsedniku i taj drugi pravac je ugrožavanje njegove lične bezbednosti“, kazao je v.d. direktora BIA.

Radovanović je rekao da je od 2015. godine BIA „u više slučajeva“ došla do konkretnih, operativnih saznanja o ugroženosti bezbednosti predsednika Srbije.

„Postoji taj kontinuitet ugrožavanja njegove lične bezbednosti, jer je nepokolebljiv u borbi protiv organizovanog kriminala, u vođenju samostalne i nezavisne politike, a to ne odgovara regionalnom političkom establišmentu koji je nedvosmisleno vezan za organizovane kriminalne grupe“, rekao je Radovanović.

Dodao je da BIA raspolaže podacima da su nalogodavci takvih aktivnosti „u nekim bivšim političkim establišmentima u regionu“.

„Ne mogu o tome više da govorim ali nalogodavci su kriminalne grupe koje finansiraju a izvršioci su na teritoriji Srbije ili se angažuju sa područja susednih republika. Tu imamo jasna imena i prezimena sa područja BiH i Crne Gore“, rekao je v.d. direktora BIA.

Dodao je da sve bezbednosne službe u Srbiji „danonoćno“ rade na sprečavanju ugrožavanja bezbednosti predsednika Republike.

„To je jedan od prvih i prioritetnih zadataka svih službi, pa i BIA. Najveći problem je ubediti predsednika da je ugrožen. Da se ne naljuti na mene, možda ignoriše teme lične bezbednosti“, kazao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari