Nemačka medijska grupa VAC (WAZ – Westdeutche Allgemeine Zeitungsverlag GmbH) ni posle krupnih kadrovskih promena u vrhu ovog koncerna krajem januara ove godine nije promenila svoju odluku o napuštanju medijskog tržišta u Srbiji, saznaje Danas iz izvora u vrhu ove korporacije sa sedištem u Esenu.

„Medijska grupa VAC vodi razgovore s raznim zainteresovanim stranama u vezi s prodajom svojih vlasničkih udela u Srbiji“, rekao je za naš list Paul Binder, direktor zadužen za korporativne komunikacije. „Naša odluka da napustimo srpsko tržište je konačna i u našoj strategiji nema promena“, dodao je on i potvrdio da je doskorašnji generalni direktor VAC Bodo Hombah napustio taj položaj krajem prošlog meseca.

Podsetimo da Medijska grupa VAC ima vlasničke udele u tri dnevna lista u Srbiji – Politici, Večernjim novostima i Dnevniku iz Novog sada. Udeo VAC u vlasništvu Politike novine i magazini iznosi 50 odsto, u Večernjim novostima taj podatak nije dostupan javnosti i podložan je sasvim različitim tumačenjima nemačkih i ovdašnjih izvora, dok je udeo u novosadskom Dnevniku većinskih 55 odsto. VAC je do prošle godine bio i jedan od ključnih učesnika u distribuciji i prodaji listova na ovdašnjem tržištu, kao vlasnik Štampa sistema, ali je u maju 2011. prodao taj lanac kioska srpskom proizvođaču hrane Centroproizvod.

Medijska grupa VAC je početkom ove godine prodala tri svoja lista u Makedoniji, a tokom 2010. – kada je Bodo Hombah prvi put najavio da će se nemačka grupacija povući iz poslova na Balkanu – prodati su i neki od većih listova koje je ova korporacija posedovala u Rumuniji i Bugarskoj. Hombah je odavno obznanio i odlazak VAC iz Srbije, ali se to do sada, bar zvanično, još nije materijalizovalo. Upućeni u ova zbivanja skloni su da takav razvoj pripišu nekim nerazrešenim pitanjima, pa i sukobima, između nemačkih i srpskih partnera, koji su nadilazili medijske okvire. Podsetimo da je država Srbija još vlasnik značajnih udela u sva tri pomenuta lista.

Odlazak Boda Hombaha (59) – nekad istaknutog političara SPD i ministra u kabinetu kancelara Gerharda Šredera – nakon deset godina na čelu VAC, direktna je posledica krupnog poslovno-političkog raspleta na tržištu Nemačke. VAC je, naime, oko 60 godina bio u većinskom vlasništvu dve porodice čiji su članovi bili i osnivači koncerna: porodice Brost, bliske socijaldemokratama, i porodice Funke, bliske demohrišćanima. List Rajniše post, takođe iz Esena, objavio je da je Hombah morao da ode kada su članovi porodice Brost, koji su ga i postavili na položaj direktora, prodali svojih 50 odsto vlasništva VAC Petri Grotkamp iz porodice Funke za 500 miliona evra. Drugi nemački list, minhenski Zidojče cajtung, napisao je da su ovom transakcijom ‘torpedovana’ višegodišnja nastojanja berlinske grupacije Aksel-Špringer Ferlag da kupi udeo u VAC.

Medijska grupa VAC ostaje jedan od najvećih regionalnih izdavača u Evropi, s oko 40 dnevnih listova i više stotina različitih publikacija i oko 15.000 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari