Vakcinacija najefikasnija mera zaštite od epidemija 1Foto: EPA/Fedrik von Erichser

Na inicijativu Lekarske komore Srbije predstavnici državnih, naučnih, obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvenom sistemu Srbije potpisali su danas zajedničku Deklaraciju o podršci vakcinaciji.

Stručna javnost poslala je građanima jasnu i ujedinjenu poruku o značaju vakcinacije kao najefikasnije mere prevenciji širenja zaraznih bolesti.

Milan Dinić, predsednik Lekarske komore, rekao je da su oni okupili relevantne stručnjake da bi se istakla važnost vakcine koja se još pre 50 godina pokazala kao najefikasnija mera u stvaranju kolektivnog imuniteta. – Stručna javnost je nepodeljena u stavu da je imunizacija jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća, a epidemija se dešava usled pada imunizacije – složio se i Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. On je naglasio da ako građani žele da zaštite svoju decu, ne treba da obraćaju pažnju na dezinformacije sa društvenih mreža, već treba da ih vakcinišu, istakao je Mahmutović u ime ministra Zlatibora Lončara. Ministar se nije pojavio na potpisivanju Deklaracije, ali je to učinio ranije, dodaje Mahmutović.

 Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta, izneo je kolektivno mišljenje da su svi poslednjih godina smatrali da je priča o vakcinaciji ušla u civilizovane tokove.

– Ovom prilikom potvrđujem da je vakcinacija jedna od tekovina medicine kojom su epidemije zaustavljene. Ono što nas je iznenadilo jeste borba protiv vakcinacije kao postupka. Vakcinacija je kao uzimanje bilo kog leka, možda kod nekoga dođe do nusposledica kao i kod bilo kog leka, objasnio je Lalić, dodavši da ljudi treba da shvate važnost vakcinacije, jer bi bez nje medicina bila paralisana.

Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, naglasila je da se epidemiološka situacija svakodnevno prati i da trenutno u Srbiji ima 1.500 obolelih od morbila, od kojih je 94 odsto obolelih nevakcinisano.

– Srbija je zemlja sa velikom tradicijom vakcinacije uz pomoć koje je određeni broj bolesti iskorenjen. Sada smo u obavezi da podignemo kolektivni imunitet, upravo povećanjem vakcinacije, da bi širenje epidemije bilo zaustavljeno i da se taj bedem kolektivne imunizacije ne bi ponovo probijao, rekla je Jovanović.

Sa njom se složio i Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, rekavši da je čitav niz zaraznih bolesti moguće iskoreniti. – Ranije smo gubili polovinu dece od difterije ili velikog kašlja, a danas gubimo bitku od antivakcinalnog lobija. Mi u Srpskom lekarskom društvu imamo primedbe na određen broj medija, koji daju prostor senzacionalističkim objavama tog lobija. Mi smo društvo koje ne sme sebi dozvoliti da izgubi nijedno dete i moramo se boriti kako se ovakva epidemija više nikad ne bi ponovila, rekao je Čolović, naglasivši da lično kao lekar oseća sram što se u 21. veku pojavila ovako široka epidemija. 

Tekst Deklaracije koja je potpisana

Plasiranje neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije širi neopravdan strah kod roditelja, što je dovelo do alarmantnog pada u broju vakcinisane dece u Republici Srbiji. Činjenica je da bi dalji pad u obuhvatu dece vakcinacijom doveo do značajnih posledica po zdravlje nacije i zato smatramo da je neophodno osigurati najširu javnu podršku vakcinaciji i kontinuirano raditi na edukaciji građana o ulozi i koristi imunizacije za zdravlje ljudi, kroz pružanje informacija zasnovanih na naučnim činjenicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari