Valentina Đorđević: Od juna u Srbiji detektovane 23 različite varijante omikrona 1BETAPHOTO-SASA-DJORDJEVIC

Nove BA.4 i BA.5 varijante koronavirusa laboratorijski su izolovane u Srbiji, potvrdila je za Večernje novosti naučna savetnica Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženering Valentina Đorđević i dodala da su od juna u našoj zemlji detektovane 23 različite varijante omikrona.

U dve trećine uzoraka koji su uzimani od juna do sada, međutim, pronađen je BA.2 soj ili „stelt omikron“, što, kako pišu „Večernje novosti“, može biti loša vest jer su poslednji talas epidemije pokrenuli novi sojevi BA.4 i BA.5, za koje se procenjuje da su i do 20 puta zarazniji od izvornog omikron soja.

To, opet, može da znači da je Srbija trenutno na početku „snažnijeg udara virusa“, zbog čega se situacija prati „u kontinuitetu i laboratorijski“.

S druge strane, novi talas zaražavanja je „pokrenuo sa mrtve tačke“ vakcinaciju protiv kovida, kako je za Novosti ocenio jedan od koordinatora vakcinacije Zoran Bekić.

„Za četiri dana, od 18. do 21. jula dato je 5.000 doza, a za tri nedelje jula ukupno 16.500 doza, što je vidno povećanje“, rekao je Bekić.

On je naglasio da se u 10.800 slučajeva radi o aplikaciji četvrte doze antikovid vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari