Nakon gotovo 14 godina suđenja, doneta prvostepena presuda u slučaju Valjevske grupe: Osuđeni na ukupno 111 i po godina zatvora 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Nakon skoro 14 godina suđenja, u Specijalnom sudu u Beogradu danas su devetorica pripadnika valjevske kriminalne grupe osuđeni na ukupno 111 i po godina zatvora.

Vođa grupe Milan Lazarević osuđen je na ukupno 35 godina zatvora zbog dva krivična dela – iznude i teško ubistvo Željka Đedovića.

Drugooptuženi Zoran Jeličić, kao direktni izvršilac ubistva Đedovića, osuđen je na kaznu zatvora od 35 godina.

Bivši policajac Milan Milijanović za pomaganje u ubistvu osuđen je na 15 godina zatvora.

Aleksandar Pavlović osuđen je za iznudu na kaznu zatvora od pet godina, dok je Dejan Velimirović za iznudu kažnjen sa četiri i po godine.

Nebojša Goloskoković osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam i po godina, Mirko Lazarević na kaznu zatvora od pet godina i Marko Miličković na kaznu zatvora od četiri i po godine.

Optužbi su oslobođeni Milan Lazarević da je izvršio krivično delo zločinačko udruživanje iz člana 346 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, Aleksandar Bošković da je izvršio krivično delo iznuda iz člana 214 stav 4 u vezi stava 2 i 1 Krivičnog zakonika, Aleksandar Pavlović da je izvršio krivično delo iznuda iz člana 214 stav 4 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika i okrivljeni Dejan Velimirović da je izvršio krivično delo iznuda.

Takođe, rešenjem Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, prema okrivljenima Milanu Lazareviću i Zoranu Jeličiću PRODUŽEN JE PRITVOR, koji im po tom rešenju može trajati do upućivanja u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene prvostepenom presudom.

Budući da je u pitanju prvostepena presuda, odbrana i tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Javni tužilac za organizovani kriminal je u završnim rečima predložio sudu da pripadnike ove grupe osudi za više krivičnih dela među kojima je i teško ubistvo, na kazne zatvora od ukupno 184 godine, dok je odbrana optuženih tražila oslobađajuće presude.

Tužilac je predložio sudu da prilikom odmeravanja kazne na koje će da osudi pripadnike ove grupe da od otežavajućih okolnosti ima u vidu da su višestruko osuđivani, njihovo držanje nakon učinjenih dela i težinu posledica.

Pripadnici ove grupe uhapšeni su 2009. godine, a suđenje je počelo sledeće godine.

Suđenje su obeležili brojni incidenti, a neki od njih su bili kada se Jeličić u sudnici isekao žiletom po vratu i licu, a on je i ošamario advokata ispred suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari