Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej zatražio je juče od Pekinga da omogući zemljama Evropske unije bolji pristup kineskom tržištu. Neophodno je da imamo ravnopravnu igru, bolji pristup (kineskom) tržištu za kompanije iz EU i bolju zaštitu prava industrijske svojine, kazao je Van Rompej na početku samita EU i Kine u Pekingu.


Van Rompej je ocenio da su ekonomije Kine i EU „toliko međusobno zavisne da promena stope rasta jedne od strana ima direktan i opipljiv uticaj na drugu“. Kineski premijer Ven Điabao istakao je da njegova zemlja i EU zajedno treba da rade na rešavanju dužničke krize u Evropi.

Ven je poručio sagovornicima, Hermanu van Rompeju i predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barosu, da su dve strane strateški partneri i da je saradnja u obostranom interesu.

– Moramo da sarađujemo kako bismo poslali pozitivnu, korisnu poruku i time podstakli saradnju Kine i EU, ali i globalno jedinstvo i saradnju – kazao je Ven. Rejting agencija Mudis u ponedeljak je snizila kreditni rejting Italije, Portugala i Španije. Francuska, Velika Britanija i Austrija zadržale su najviši kreditni rejting, ali uz najavu negativnog trenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari