Vandali tokom noći uništili svetleći natpis na mađarskom jeziku sa imenom Subotice 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Tokom noći vandali su uništili svetleći natpis na mađarskom sa imenom grada Subotice, koji se nalazi na ulasku u ovaj grad, saopštio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

On je na svom Fejsbuk profilu naveo da je to „poruka upućena predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću“, ističući i da ih „posledice ovog čina više bole“.

„Vandalizmu se mora stati na put bez obzira od koga dolazi. Nadam se da predsednik Vučić razume njemu upućenu poruku počinilaca i da njegov odgovor neće izostati“, istakao je Pastor.

On je poručio da će učiniti sve da natpisi Subotice ponovo sijaju, kao i da počinioce sustigne zaslužena kazna. „A mi, sa naše strane, ostajemo tu gde jesmo, ne idemo nigde“, naveo je Pastor.

Na ulazu u Suboticu je krajem juna postavljen svetleći natpis sa imenom ovog grada, osim na ćirilici i latinici, i na mađarskom „Szabadka“.

Veliki natpis je postavljen u crvenoj, beloj i zelenoj boji, a reč je o bojama koje se nalaze i na mađarskoj zastavi.

Natpis „Subotica“ postavljen je na severnom izlazu na auto-put, na Paliću, gde od ranije već postoje natpisi sa imenom grada na latinici i ćirilici izrađeni u bojama srpske zastave, odnosno crvenoj, plavoj i beloj boji.

Natpis na mađarskom jeziku je postavljen u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je i sam predsednik potvrdio tokom svog boravka u Subotici u petak, 1. septembra, kada mu je povodom Dana grada, na svečanoj sednici Skupštine grada, uručeno zvanje počasnog građanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari