Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala Ištvana Pastora da ne izjednačuje mađarsku zajednicu u Vojvodini sa fašistima 1Aleksandar Marton Foto: LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je Ištvana Pastora, predsednika SVM, da „prestane sa bezobzirnim izjednačavanjem cele mađarske zajednice u Vojvodini sa ratnim zločincima i slugama fašističkog okupatora u Bačkoj u toku Drugog svetskog rata.

Pastorov stav, da su u toku pokušaji proglašavanja čitave mađarske zajednice fašističkom, je sramotni pokušaj „pranja“ imena poznatih ratnih zločinaca, navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol LSV-a Aleksandar Marton.

„Ne, gospodine Pastor, nisu svi Mađari u Vojvodini fašisti, i vi to dobro znate. Fašisti i zločinci imaju ime i prezime i ta imena treba da budu na stubu srama, a nikako na spomeniku nevinim žrtvama“, navodi Marton i dodaje da „nisu svi Nemci krivi za Aušvic, niti su svi Hrvati krivi za Jasenovac, niti su svi Srbi krivi za Srebrenicu“.

Marton ističe da politika getoizacije i nacionalnih torova, koju Pastor „snažno zastupa“, predstavlja „politiku koju su sve moderne nacije odavno napustile“, jer je ta politika „dovela je dodrastičnog pada broja Mađara u Vojvodini“, sa nekada više od pola miliona na današnjih „verovatno ni 200.000“.

„A kada Ištvan Pastor kaže da „Mađari u Vojvodini trpe pritiske kakve nikada do sada nisu trpeli“ samo želimo da ga podsetimo na politiku „podele sendviča Mađarima“, na jezičke patrole koje će Mađarima proveravati znanje srpskog jezika i na ostale šešeljevske metode koje su za cilj imale nestanak mađarske zajednice u Vojvodini“, ističe.

Iz te stranke zaključuju da su tada Mađari u Vojvodini trpeli „mnogo više i mnogo gore“ i da „ratni zločinci nikada neće imati spomenik u glavnom gradu Vojvodine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari