Vandalizam u centru Subotice: Oštećena bista Kostolanji Dežea 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Noćas je u centru Subotice nepoznata osoba vidno oštetila bistu Kostolanji Dežea (Dezső Kosztolányi) kod Gimnazije „Svetozar Marković“.

Na slikama koje je objavio portal Magločistač vidi se kako je nepoznati počinilac vandalskim činom pokušao da odvali bistu koja se nalazi u ulici Petefi Šandora. Bista je sada nakrivljena.

Bista je delo Almaši Gabora, postavljena je pre 35 godina, povodom 100. godišnjice od rodjenja ovog mađarskog književnika, novinara, publiciste i prevodioca književnih dela.

SVM: Policija da otkrije vandale

Predsedništvo Gradske organizacije Saveza vojvodjanskih Mađara u Subotici osudilo je danas pokušaj krađe biste Dežea Kostolanjija u tom gradu i pozvalo policiju da otkrije izvršioce tog dela.

„Sa dubokim ogorčenjem primili smo vest o pokušaju kradje biste Dežea Kostolanjija od strane lopova obojenih metala. Na osnovu onog što je utvrdjeno na licu mesta, izvršenje krivičnog dela od prošle noći nije motivisano nacionalnom netrpeljivošću, već sticanjem materijalne koristi“, navodi se u saopštenju.

Uz konstataciju da bista srećom nije ukradena, čak nije ni oštećena, SVM navodi da su je stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture odmah odneli i bezbedno smestili do zamene čeličnih vijaka pre ponovnog postavljanja.

„Zbog pojave kradje spomenika po celoj zemlji, SVM predlaže da se svi spomenici obezbede kamerama i alarmnim sistemima u cilju sprečavanja slučajeva sličnih današnjem“, navodi se u saopštenju.

Bista je delo Almaši Gabora, postavljena je pre 35 godina, povodom 100. godišnjice od rodjenja ovog mađarskog književnika, novinara, publiciste, i prevodioca književnih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari