Vanredna akcija hvatanja pasa lutalica u Novom Pazaru 1Foto: M. Veljković/ Arhiva

Komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ i beigradska firma „Avenija MB“, danas, u Novom Pazaru, sprovode vanrednu akciju pasa lutalica, kojih ima sve više na ulicama.

Vanredna akcija organizovana je, nakon jučerašnjeg obaveštenja medijima, da psi lutalice rovare i raznose smeće po Velikom groblju, ali i da su velika opasnost za ljude koji obilaze grobove svojih preminulih.

– Ekipa „Avenije MB“ biće ceo dan u gradu. Na Velikom groblju, u ranim jutarnjim satima, uhvatili su sedam pasa, ali će biti i na drugim kritićnim lokacijama – rekao je za Danas direktor KP „Gradska čistoća“ Faruk Suljević i dodao da je na tom muslimanskom groblju, veliki problem neograđenost jednog dela, na čijim obodima meštani stvaraju divlje deponije.

Suljević naglašava da se sa tih mesta redovno uklanjaja smeće, po utvrđenom rasporedu, jednom sedmično, „ali nesavesni nastavljaju da rade po starom“. Za naredne dane najavljuje postavljanje ograde na tom groblju.

– Hvatanje i humano zbrinjavanje pasa lutalica, firma, koju smo angažovali, obavlja petkom, ali kada situacija postane alarmantna, kao što je sada, dolaze dva puta, utorkom i petkom. Po prijavi građana, reagujemo brzo i u tome imamo veliku pomoć Komunalne milicije, čiji se rad sve više oseća u gradu – naglašava direktor novopazarske „Gradske čistoće“.

Po njegovim rečima, najveća koncentracija pasa lutalica je kod divljih klanica u naselju Trnava. One su, posebbno, veliki problem, jer njibovi vlasnici ne žele da nabave specijalne posude za odlaganje životinjskog otpada.Taj otpad su, do pre nekoliko dana, u prikolicama, prevozili do dva velika kontejnera, postavljena na izlazima iz grada. I tu je bila velika koncentracija pasa lutalica.

Klanice, koje legalno rade, imaju specijalne posude za odlaganje klaničkog otpada i njihovo pražnjenje je redovno, a deponovanje otpada bezbedno.

Ne postoji deo grada u kojem nema pasa lutalica. U veliko broju, stalno, su prisutni u krugu Doma zdravlja i Opšte bolnice, a prolaznici su česta meta njihovih napada.

Radnici kompanije „Avenija MB“, u ovom gradu, sedmično hvataju od 10 do 15 pasa bez vlasnika i odvode ih u prihvatilište kod Vrnjačke Banje. Njihova usluga košta 14.000 dinara po psu. Saradnja između novopazarske lokalne samouprave i tog preduzeća traje više od deceniju.

Pre četiri godine, na ovoj teritoriji, počela je izgradnja azila za pse i mačke lutalice. Prva faza je završena. Za drugu, završnu, čeka se izbor izvođača radova. Od kraja jula do sada, nekoliko puta su raspisivani tenderi i obustavljani, jer nije bilo zainteresovanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari