Šta su sve vanredne situacije i ko može da računa na pomoć opštine 1Ilustracija foto:EPA/SABRI ELMHEDWI

Opštine, prema Zakonu o lokalnim samoupravama, u svojim budžetima trebalo bi da imaju novac namenjen za vanredne situacije. Savetnik za vanredne situacije u Opštini Zvezdara Dragan Pajić otkrio je za RTS koliki se budžet dobija za te namene i kako to funkcioniše na terenu.

Iz Opštine Novi Beograd poručuju da je ove godine na snazi odluka o privremenom finansiranju i da su tu i sredstva za vanredne situacije. U Paliluli kažu da nemaju sredstva za ovu namenu. Pojedini stručnjaci tvrde da je u većini opština isto.

Savetnik za vanredne situacije u Opštini Zvezdara Dragan Pajić rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, da je prošlogodišnjim budžetom te opštine bilo opredeljeno milion dinara za vanredne situacije, kao i milion dinara za nabavku vozila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

„Dobrovoljno vatrogasno društvo Zvezdara je naš partner u vanrednim situacijama – kao jedinica civilne zaštite opšte namene. Preko leta oni kontrolišu sve javne površine uključujući Zvezdarsku šumu da ne dođe do požara i za svaku manifestaciju tu su sa nama da nas podrže“, rekao je Pajić i ponovio da je za njih izdvojeno milion dinara.

Objašnjava da su vanrende situaicije – situacije koje nastaju usled elementarntih nepogoda ili drugih faktora gde lokalna samouprava nije u mogućnosti da sopstvenim snagama sanira probleme, nego mora da pozve u pomoć širu zajednicu, Grad, Republiku.

Vanredna situacija može da bude proglašena za deo ili celu opštinu, za više opština u zavisnosti od toga koju površinu zahvata.

Ko proglašava vanrednu situaciju

Vanrednu situaciju proglašava ili nadležna lokalna samouprava, odnosno gradska opština ili Grad Beograd.

„Možemo da proglasimo vanrednu situaciju za deo teritorije i za celu opštinu uz saglasnost Grada Beograda“, pojašnjava Pajić.

Prema njegovim rečima, vanredne situacije često znaju da budu veliki izazov, u zavisnosti od toga kojoj gradskoj opštini pripadaju.

„Mi nemao velikih problema sa vodotokovima, imamo samo Mokroluški potok koji je kategorisan kao vodotok drugog reda za razliku od drugih opština koje moraju mnogo ozbiljnije da budu uključene“, kaže on.

Podseća da je 2014. godine bila proglašena vanredna situacija za celu teritoriju.

Govoreći o prijavi štete, Pajić je rekao da je na osnovu instrukcija koje je dalo Ministarstvo, raspisan javni poziv, koji je trajao mesec dana, komisija po uputstvu od resornog ministarstva vrši analizu prijave štete i u proceduri je da se odobre sredstva ako je šteta nastala od elementarnih nepogoda.

Različiti problemi muče opštine

Pajić kaže da sarađuje sa kolegama iz drugih opština. „Imamo saradnju, različiti su problemi koje muče opštine. Mi nemamo vodotokove koje druge opštine imaju“, dodaje on.

Savetnik za vanredne situacije u Opštini Zvezdara kaže da građani mogu da im se obrate.

„Mi smo servis i prva ruka gde pokušavamo da građane usmerimo do nadležne institucije koja može da im pomogne. Voleli bismo da imamo više mogućnosti, ali budžet nam određuje Grad Beograd“, zaključio je Pajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari