Ursula Plasnik, nekadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije, u kandidovanju na položaj generalnog sekretara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, doživela je težak udarac pošto je tokom proteklog vikenda Turska obavestila predsedavajućeg OEBS-a, kao i austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova, da kandidatura neće imati podršku Ankare. Odluka Turske dovela je do teškog poremećaja u odnosima između dve zemlje.


Odmah posle prijema saopštenja kancelar Verner Fajman je izjavio, da „veto“, zahteva objašnjenje turske vlade. Na okruglom stolu „Nedeljom u 12“, austrijski ministar spoljnih poslova i vicekancelar Mihael Špindeleger, konstatovao je da je tursko protivljenje kandidaturi Plasnikove „u potpunosti nerazuman“ korak. Očekujući da krajem juna dosadašnji generalni sekretar OEBS-a, francuski diplomata Mark Perin de Briambu, oslobodi taj položaj, Ministarstvo spoljnih poslova Austrije je sa litvanskim ministarstvom inostranih poslova blagovremeno sve usaglasilo, tako da se samo očekivalo, da Litvanija, predsedavajuća OEBS-a, nominuje Ursulu Plasnik.

S turske strane, je nakon izjave Špindelegera, usledilo saopštenje u kojem se napominje da nije reč ni o kakvom remećenju međudržavnih odnosa, već o odbijanju kandidature ličnosti koja je 2005. govorila o „kulturološkoj zaostalosti“ Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari