Suprotno republičkom koalicionom sporazumu između DS i G17 plus u Pirotu, Koalicija za Pirot (KZP), koja je januara potpisala koalicioni sporazum sa G 17 plus o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, Demokratsku stranku, koja je u protekle četiri i po godine bila opozicija u SO Pirot, tretira i dalje kao svog političkog protivnika.

Suprotno republičkom koalicionom sporazumu između DS i G17 plus u Pirotu, Koalicija za Pirot (KZP), koja je januara potpisala koalicioni sporazum sa G 17 plus o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, Demokratsku stranku, koja je u protekle četiri i po godine bila opozicija u SO Pirot, tretira i dalje kao svog političkog protivnika. Kako smo već pisali , zajedničku lokalnu izbornu listu imaće KZP i G17 plus, pri čemu će 65 posto odborničkih mandata pripasti Koaliciji za Pirot, a 35 posto G17 plus.

Ni demokrate nisu zainteresovane

Predsednik Opštinskog odbora DS Goran Stamenović, takođe kaže da ova stranka u lokalu ne planira zajedničku izbornu listu sa Koalicijom za Pirot, uprkos sporazumu Tadića i Dinkića. „Ne planiramo koaliciju sa KZP, iako vrh stranke odborima dozvoljava da na lokalnom nivou samostalno formiraju koalicije. Preporuka sa vrha je da se na lokalnom nivou formira koalicija sa G17 plus, ali ta preporuka nije obavezujuća. Opštinski odbor DS na lokalnom nivou ne planira koalicije, na izbore idemo samostalno i već je formirana izborna lista – rekao je Stamenović.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić i jedan od lidera KZP kaže da nema govora o saradnji sa Demokratskom strankom na lokalnim izborima.
-Mi smo 22. januara potpisali sporazum o zajedničkom nastupu sa G17 plus sa jasnom namerom da mi imamo jakog strateškog partnera u Vladi Srbije, a oni jakog partnera na lokalnom nivou. Na lokalnim izborima 11.maja DS je naš politički protivnik, kao što je SRS i svi ostali koji nisu na našoj listi. Posle izbora možemo razgovarati o koalicijama. Za sada ne razmišljamo o koaliciji ni sa SPO – rekao je Vasić.
Predsednik opštine je dodao da se Koalicija za Pirot odriče poslaničkog mandata u republičkom parlamentu koji je bio zagarantovan Pirotu koalicionim sporazumom sa G17 plus.
-U Sporazumu imali smo definisan stav da će KZP na republičkim izborima imati svog kandidata, a verovatno bi se to i desilo da su izbori razdvojeni. Mi nećemo praviti nikakve rezervne varijante i hoćemo da na lokalnim izborima sve snage uložimo u listu koja će se zvati „Koalicija za Pirot Vladan Vasić G17 plus Mlađan Dinkić“ i mislim da bi bilo neprirodno da na jednoj listi budete nosioci, a na nekoj drugoj, gde je većina potpuno drugačija, budete član liste, napominje Vasić i dodaje da kada je reč o republičkim izborima opredeliće se za proevropsku Srbiju i pozvati građane da glasaju za tu listu.
-Lično nisam želeo da sedim na dve stolice. Bojim se da Pirot opet neće imati poslanika. Jedino poslaničko mesto koje je bilo garantovano trebalo je da dobije KZP, a ostali mandati će zavisiti od rezultata izbora. Ne verujem u snagu Opštinskog odbora DS i da može da obezbedi poslanički mandat – rekao je Vasić.
Predsednica OO G17 plus u Pirotu Dragana Petrović kaže da će ovaj opštinski odbor i Koalicija za Pirot imati zajedničku izbornu listu na lokalnim izborima.
– Na lokalne izbore idemo zajedno, kako su se i dogovorili Dinkić i Vasić, sporazum je na snazi i ništa se ne menja. Koalicija za Pirot je u lokalu jača od nas, dobiće 65 posto odborničkih mandata, a mi 35 procenata. Na parlamentarnim izborima će Koalicija za Pirot podržati našu izbornu listu, dok na lokalu mi podržavamo njih – kaže Petrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari