Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke u Priboju uz podršku dela odbornika iz DS, u ponedeljak je, u nastavku konstitutivne sednice, formirala vlast u Priboju. Uz naprednjake i dva odbornika DS-a vlast će činiti još i odbornici SPS/PUPS-SDA-NS.


Jedan od odbornika iz DS-a koji su podržali vlast naprednjaka , Saša Vasilić, izabran je za predsednika SO. Predsednik opštine biće predstavnik SNS-a Lazar Rvović, koji je tu funkciju obavljao i u prošlom sazivu. Za zamenika predsednika izabrana je odbornica SPS Vesna Jugović, dok će Opštinsko veće činiti predstavnici stranaka iz vladajuće koalicije: Samir Gibanica, Vitomir Pjevac, Nenad Penezić, Drago Drobnjaković, Aleksandar Mandić, Radovan Rovčanin, Nikola Joksimović i Milisav Šalipur. Dva odbornika DS-a, od kojih je jedan predsednik DS-a u Priboju nisu se pojavila na sednici.

Staro-novi predsednik opštine Lazar Rvović podseća da je SNS svojim lokalnim odborima dozvolila da slobodno i samostalno formiraju vlast na lokalu. Rvović objašnjava da je razlog za „veliku“ koaliciju SNS-DS potreba da se osigura podrška buduće Vlade, ko god da je sastavi. „Nismo imali izbora, ne smemo da rizikujemo. Srbija je u teškoj situaciji, Priboj je u još težoj situaciji nego Srbija. I nismo smeli da ulazimo u rizik da nemamo jaku vezu sa vertikalom. Tako da ova koalicija u svim varijantama ima jaku vezu. Znači tu je SPS i DS i SNS. Kakva god da bude Vlada, a Vlada ne postoji dok se ne izglasa u Republici, mi ne možemo promašiti, imaćemo dobru vertikalu“, kaže Rvović.

Objašnjavajući u izjavi za medije zašto je ušao u koaliciju sa SNS, Saša Vasilić kaže da je to u interesu i DS i građana Priboja. Tvrdeći da iza takve odluke stoji većina u opštinskom odboru, Vasilić ističe i da stranačka centrala nema više tako čvrst stav da su radikali i naprednjaci neprihvatljivi za lokalne koalicije. „U Prijepolju je na primer odobrena koalicija DS sa SRS, što je takođe kršenje odluke GO. U međuvremenu sam saznao i da su naše kolege iz Bačke Palanke dobile odobrenje da naprave koaliciju sa SRS. Ne mislim da ćemo kao stranka zbog toga imati problema ovde, mislim da ćemo, kao stranka, ako budemo radili za interese građana četiri godine, imati mnogo bolji izborni rezultat i mnogo se bolje spremiti za iduće izbore“, kaže Vasilić.

Ulazak u pribojsku vlast, izazvao je sukob lokalnih odbora DS i SDP. Prilikom preuzimanja funkcije, novoizabrani predsednik skupštine Saša Vasilić izjavio je da je svestan da krši odluku Glavnog odbora svoje stranke koja je, kako tvrdi, doneta pod pritiscima Rasima Ljajića na centralu stranke, što on nikako nije mogao da prihvati. Na tu njegovu izjavu reagovao je lokalni SDP saopštenjem. U tom saopštenju oni, pored ostalog, pozivaju Vasilića da prizna da je odluku sopstvene stranke prekršio iz ličnih interesa, a da je pravdanje te odluke pritiscima Rasima Ljajića izvrtanje činjenica .

– Rasim Ljajić je osvedočeni koalicioni partner DS-a i četvrti na zajedničkoj izbornoj listi. On je iskreno podržao DS i Borisa Tadića na predsedničkim izborima. Dokaz je činjenica da je Boris Tadić pobedio u svim izbornim jedinicama u kojima je SDP imala većinu na prethodnim izborima, navodi se u saopštenju SDP-a.

Predstavnici centrale Demokratske stranke boravili su pre četiri dana u Priboju sa ciljem da nagovore odbornike DS-a da ne u laze u koaliciju sa naprednjacima. Njihova misija je očigledno bila neuspešna, a ostaje da se vidi da li će centrala demokrata ostvariti svoje pretnje o isključenju neposlušnih odbornika i raspuštanju lokalnog odbora,

Novoizabrani predsednik Skupštine najavio je novo skupštinsko zasedanje za utorak. „Na narednoj sednici trebalo bi da budu izabrani novi rukovodioci javnih preduzeća i ustanova, kao i članovi upravnih i nadzornih odbora“, kaže Saša Vasilić. Postoje naznake da će neke od tih funkcija, (direktorske u Komunalnom i Sportskom centru , i članstvo u veću), zastupati članovi pribojskog DS i tako se u potpunosti uključiti u vlast sa SNS koalicijom u Priboju.

LDP oštra opozicija

Pribojski odbor Liberalno demokratske partije saopštava da će u novom sazivu lokalnog parlamenta u Priboju biti oštra opozicija vladajućoj koaliciji i uradiće sve da Priboj što pre vrati na politički kurs koji je postavio Zoran Đinđić.

„Demokratska stranka je u predizbornoj kampanji konstantno vodila kampanju straha i beznađa ukoliko bi naprednjaci ostali na vlasti. Posle višemesečne agonije, koja je 2. jula dovela do surovog otrežnjenja, Demokratska stranka, odnosno njena dva odbornika, su zarad partikularnih interesa dala dojučerašnjim radikalima neophodnu većinu. Podržali su pogrešnu politiku koja se godinama vodila u našoj opštini, a koja je obeležena obračunom sa idejom moderne Srbije koju je gradio Zoran Đinđić. Ostaje taj gorak ukus i žal što se to dešava u Priboju, gde građani dobro znaju koliko se malo promenila politika bivših radikala“, saopštava LDP, koji očekuje da se o svemu izjasni centrala DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari