Vasiljević: U Šumadiji - korona je pala 1Kragujevac Foto: Wikipedia

U Šumadiji – korona je pala, konstatovao je kasno preksinoć direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević u pisanoj poruci novinarima, nakon što je potvrđeno da u gradovima i opštinama Šumadijskog ogruga već 14 dana, odnosno pune dve sedmice nema novoobolelih od COVID 19.

Verovatno najemotivnijoj od svih koje je prethodnih 56 dana strpljivo slao, posle svakog pristiglog rezultata iz neke od laboratorija koje su testirale uzorke koje su dobijale od tog instituta.

Uz čestitku „svima na, do sada, odličnim rezultatima koji su postignuti stručnim i marljivim radom“, dr Vasiljević je upozorio da je disciplina i dalje potrebna. Posebno što je krenula i cirkulacija ljudi iz gradova u gradove i samim tim, uvek može da se desi da neko donese virus.

– Zbog toga treba biti oprezan, odgovoran i disciplinovan. Sad nastupa vreme jake samodiscipline, gde svako mora striktno da se pridržava saveta kriznog štaba. I dalje je obavezno nosenje maski i rukavica u zatvorenim prostorima, kao i česta dezinfekcija ruku. Potrebno je distanciranje na dva metra, a treba i, koliko ko može, izbegavati zatvorene prostore i velike gužve, odnosno javni prevoz, vrtiće, obrazovne ustanove, teretane, tržne centre, bioskope, pozorišta…, ukoliko to nije moguće, onda se pridržavati preporuka za ponašanje u zatvorenim prostorima, biti u prirodi što više. Pored šetanja može i da se vežba na otvorenom, pri čemu ponesite alkohol sa sobom i dezinfikujte sami sprave alkoholom i uživajte, poručio je dr Vasiljević Šumadincima.

U Šumadiji su, od početka epidemije do pre dve sedmice, od COVI 19 obolele 93 osobe – 68 iz Kragujevca, 15 iz Aranđelovca, pet iz Rače, tri iz Topole i dve iz Batočine.

Kragujevački Institut je na testiranje na prisustvo virusa korona poslao uzorke uzete od 3.331 osobe, u kućnoj izolaciji je 1.943 Šumadinca.

U Kliničkom centr u u Kragujevcu trenutno je hospitalizovano 39 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratorima.

Iz kragujevačkog KC do sada su otpuštena 143 pacijenta iz centralne, zapadne i jugozapadne Srbije, te severa Kosova koji su se, u toj zdravstvenoj ustanovi, lečili od COVI D 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari