Vatikan je uložio veto na čak tri potencijalne nominacije predsednika Baraka Obame za američkog ambasadora usred rastućeg spora između Bele kuće i Rimokatoličke crkve, pre svega zbog podrške nove administracije pravu na abortus i ukidanju zabrane za istraživanja matičnih ćelija.

 Izvori iz Vatikana kažu da je između ostalog odbijena i nominacija Karoline Kenedi i dvojice rimokatolika koji su , kako se pretpostavilo, neprihvatljivi za papu jer su javno ustali protiv crkvenih dogmi.

Konzervativni izvori iz Rima opisuju veta kao deo „procesa između Obame i američke crkve „ usred meteža među crkvenom hijerarhijom nakon što je dekan američkog nacionalnog katoličkog univerziteta Notrdam, pozvao predsednika da se obrati i primi počasni čin narednog meseca.

Konzervativna katolička grupa nazvala je potencijalnu nominaciju Karoline Kenedi, uticajnog Obaminog saveznika „neprikladnom“ i „uvredom za Svetu stolicu“ jer je otvoreno podržala prava na abortus. Vatikan je, takođe, odbacio i drugog potencijalnog kandidata Daglasa Kmica, profesora ustavnog prava na univerzitetu Peperdin i bivšeg šefa kancelarije pravnog saveta u vreme predsednika Ronalda Regana i Džordža Buša starijeg. Kmic, republikanac koji je podržao Obamu na izborima, izjavio je da katolici koji podržavaju pravo na abortus ne treba da slede crkvene savete da glasaju za predsedničkog kandidata koji je protiv abortusa.

Dopisnici iz Vašingtona navode da vlada izvesna doza nezadovoljstva zbog stava Vatikana da uloži veto na izbor nekog kandidata samo zato što se ne pridržava katoličkog učenja. Ali Bela kuća se nalazi i usred nesporazuma pojedinih delova američke katoličke zajednice koja je podeljana povodom toga da li privatna religijska uverenja treba da određuju javnu politiku. Neki katolički biskupi odmah su negodovali nakon što je predsednik Obama rešio da ukine zabranu na istraživanja matičnih ćelija. Biskupi i sveštenici kritikovali su i dekana univerziteta Notrdam Džona Jenkinsa jer je pozvao Obamu da održi govor i ponudio mu počasni čin. Bilo kako bilo, katoličko javno mnjenje nije jedinstveno. Nedavno istraživanje koje je sproveo Galup pokazuje da 63 odsto američkih katolika smatra istraživanje matičnih ćelija moralno prihvatljivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari