"Vatrogasci su bili moji svekar i suprug, sada smo deca i ja:" Jedna od retkih žena koja uskače kada vatra guta sve 1foto privatna arhiva

Kada počne žetva, vatrogasci su u pripravnosti. U gradu je lakše jer postoje profesionalne vatrogasne jedinice, ali u manjim mestima odgovornost je na dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Rame uz rame sa kolegama, za poziv je uvek spremna i podoficir Ester Biači, iz DVD Nova Crnja.

Ona nije jedina žena vatrogasac, ali je jedna od retkih, sa činom podoficira. U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nova Crnja aktivan je član više od četiri decenije.

Volontiranje u lokalnom vatrogasnom društvu je porodična tradicija Biačevih. Prvi vatrogasac u porodici bio je Esterin svekar, pa suprug, sada su vatrogasci njeni kćerka i sin.

-Kada sam se udajom došla u porodicu Biači, u Novoj Crnji, prvi put sam se susrela sa vatrogascima dobrovoljcima. Vatrogasci su bili moj svekar i suprug. Svirali su i u mesnom vatrogasnom orkestru, svekar tubu a suprug trubu. Sve mi je to bilo jako zanimljivo i lepo i naučila sam koliko su dobrovoljni vatrogasci važni za jednu sredinu kao što je Nova Crnja. Priključila sam se ženskoj ekipi, sve smo bile mlade, obučavala se, išle na takmičenja. To nije lako, pogotovo ženama koje su zaposlene, kao ja, koje se bave i poljoprivredom, a imaju i porodicu. Mnoge su žene odustale, ja sam, evo, ostala više od četiri decenije, stekla čin podoficira i član sam predsedništva DVD Nova Crnja – priča Ester Biači.

Vreme je žetve, a tada su vatrogasci uvek u pripravnosti.

-Uvežbani smo za brzo delovanje, ali najviše volimo da poziva nema. Preko godine pripremamo opremu, sve se isproba, kako bi, ako ustreba, u najkraćem roku stigli na mesto požara i efikasno delovali. Ali, imamo mi posla i kada nije sezona radova u polju. Zovu nas da orežemo krošnje drveća ili skinemo led sa krovova ili očistimo put zimi – kaže Ester Biači.

Ester je posebno angažovana oko formiranja vatrogasnog podmlatka.

– Iako se volontiranje prenosi sa kolena na koleno, jako je važno da se stalno uključuju i novi članovi. Treba krenuti od najmlađih. U DVD Nova Crnja imamo nekoliko grupa dece, koje se takmiče u raznim kategorijama. Takođe, trudimo se da u rad uključujemo i mlade od 20 do 30 godina, da im damo što veće uloge, jer je važno predati i znanje i vođenje društva. Vatrogasci moraju da postoje, a obaveza nas iskusnih je da prenesemo znanje na mlade. Jer služenje zajednici na svim područjima humanog i protivpožarnog posla ispunjava život i daje mu smisao – završava podoficir Estre Biači.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari