Vaučeri za predškolce iz romskih porodica u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru projekta “Kroz igru i druženje do pravilnog razvoja- podrška inkluziji romske dece u predškolski sistem vaspitanja i obrazovanja” jueč, u petak, 2. jula je u Kragujevcu uručeno 40 vaučera za kupovinu garderobe budućim predškolcima iz romskih pordica.

Reč je o projektu koji grad Kragujevac partnerski realizuje sa obe predškolske ustanove „Nada Naumović” i „Đurđevdan”, Obrazovno kulturnom zajednicom „Romanipen”, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad.

Projekat je deo velikog programa „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Svetske banke.

– Ovo je trogodišnji projekat koji realizujemo zajedno sa resornim ministarstvom, istakao je Dušan Aleksić član Gradskog veća za obrazovanje.

Projekat koji se realizuje već dve godine, bavi se uključivanjem romske dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Iako je prethodnu godina obeležila pandemija korona virusa, prema rečima Milke Simić direktorke PU „Nada Naumović” realizovane su 32 radionice za decu edukativnog karaktera, 16 radionica za roditelje na temu prevencije zdravlja dece i 16 radionica na temu jačanja kompetencija roditelja u oblasti socijalne zaštite dece.

Pored toga, obezbeđeni su higijenski paketi za decu koja su ciljna grupa projekta, a juče je poklonjeno 40 vaučera za opremanje dece garderobom i obućom.

Obraćajući se prisutnima Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je naglasila da je želja grada Kragujevca da pomogne svima kojima je pomoć potrebna.

– Grad Kragujevac godinama unazad sprovodi istu politiku i rado prihvata svaku vrstu projektnih aktivnosti i pomoći. Mi se u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite i sistemu obrazovanja borimo za bolji i kvalitetniji život svih, ali pre svega onih kojima je podrška i pomoć najneophodnija a to su takozvane vulnerabilne kategorije. Nekada su to romske porodice, samohrane majke, stariji od 65 godina, žene žrtve porodičnog nasilja, bivši osuđenici, podsetila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari