Ne mogu ni da zamislim kako izgleda izlazak na slobodu čoveka koji je nevin proveo 19 godina obeležen kao krivac, izdajnik. U slučaju generala Trifunovića to nije prolaz kroz kapiju zatvora i iskorak u slobodni svet, to nije promena dnevne rutine, promena prostora u kome živi. Ništa od tih „spoljašnjih“ stvari se za generala (još uvek) nije promenilo samo se njegovo unutrašnje saznanje da je nevin proširilo i na prostor koji ga je sve ove godine gušio nametnutom krivicom.

Nekoliko reči izgovorenih u ime države „… da su general Trifunović i saoptuženi sada apsolutno slobodni ljudi,“ skinulo je ogroman teret nepravde koji su ti ljudi skoro dve decenije nosili na svojim plećima. Sada dišu ne samo kao slobodni već i kao nevini ljudi.

Jedan zlonamerni komentator mi je rekao da se sve to dogodilo zbog potrebe države da prikrije probleme u reformi pravosuđa. Mislim upravo suprotno – činjenica da je bilo potrebno 19 godina da se donese pravedna odluka jasno pokazuje da je reforma pravosuđa više nego neophodna. Da nije bilo političkih uticaja i pritisaka na sudstvo general Trifunović i pukovnici Popov i Raduški nikada ne bi ni bili osuđeni. Ovde moram izbeći uopštavanje i reći da nisu sve sudije podlegale političkim i drugim pritiscim ni tada a ni danas, već su svoj posao radili i rade profesionalno i odgovorno. Ne smemo da zaboravimo da su na prva dva suđenja general i saradnici bili oslobođeni, da su sudije Šaljić i Dozet , koji su časno sudili i presudili , morali da napuste vojno pravosuđe i da je na njihovo mesto doveden sudija koji je poslušno obavio politički zadatak.

Zato je efikasnost sa kojom su na inicijativu iz civilnog društva reagovali i Republičko javno tužilaštvo i ministarka Malović izuzetno važna poruka i javnosti i pravosudnim institucijama. Pravosuđe je pokazalo da je spremno i sposobno da prizna i ispravi greške iz prošlosti. Nadam se da će i druge institucije sistema reagovati isto i da će obaviti sve što je potrebno za punu materijalnu i moralnu rehabilitaciju generala Trifunovića i njegovih saradnika bez potrebe da ih bilo ko podseća na tu obavezu. Ništa ne može do kraja ispraviti poniženja i patnje nevino optuženih ali im se bar deo digniteta može vratiti ako im se obezbede normalni uslovi za život.

Ovo je važan trenutak za pitanje pravde i pravičnosti u Srbiji, važan je i za odnos države i društva prema prošlosti i prema pravima i slobodi svakog građanina i građanke. On ne bi bio moguć bez aktivnog građanskog angažmana i podrške mnogobrojnih pojedinaca i organizacija civilnog društva koji su pokrenuli i učestvovali u inicijativi za rehabilitaciju generala Vlade Trifunovića i njegovih saradnika, pukovnika Berislava Popova i Sretena Raduškog.

Koordinatori inicijative – Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava, Milenijum , Građanske inicijative i Danas

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari