Vazduh u Nišu duplo zagađeniji od Bangkoka u kojem ne rade škole 1Foto: Screenshot Airviusal.com

Prema podacima aplikacije Airvisual, koja prati zagađenost na svetskom nivou, vazduh u nekoliko gradova u Srbiji od jutros je zagađeniji nego u mnogim svetskim prestonicama.

U Srbiji po zagađenosti prednjači Niš, čiji je indeks kvaliteta vazduha jutros oko 10 sati iznosio iznosio čak 439, i na skali od šest nivoa, odnosno boja, ovaj grad se našao u poslednjoj, najgoroj, što znači da je kvalitet vazduha izuzetno opasan i štetan.

Poređenja radi, u Bangkoku se ovaj broj kreće oko 164 (u zavisnosti od mernog mesta), što znači da je Niš skoro više nego duplo zagađenji danas od prestonice Tajlanda.

Vazduh u Nišu duplo zagađeniji od Bangkoka u kojem ne rade škole 2
Foto: Screenshot Airviusal.com

Međutim, to je bio dovoljno veliki alarm za gradske vlasti Bangkoka koje su odlučile da do petka bude zatvoreno više od 400 škola zbog velikog zagađenja vazduha poslednjih dana.

Vlasti su dodale da će do petka bespilotne letelice posipati tečnost koja treba da upije zagađene mikro-čestice.

Već nekoliko dana iznad Bangkoka, avioni posipaju hemijske sredstva kako bi izazvali kišu koja retko pada u tom gradu.

Kad je reč o ostalim gradovima u Srbiji, ništa bolja situacija nije ni u Valjevu gde indeks zagađenosti u ovom trenutku iznosi 195, kao ni u Smederevu gde je on 172. Indeks kvaliteta vazduha se ažurira na svakih sat vremena, a baziran je na merenju čestica prašine u koje spadaju zloglasne PM-10 i PM-2.5 čestice, zatim ozon, azot-dioksid, sumpor dioksid i emisije ugljen monoksida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.