Većina građana Srbije podržava privilegije za vakcinisane 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Polovina građana smatra da vakcinacija treba da bude dobrovoljna, dok druga polovina veruje da treba da bude ili obavezna za sve ili obavezna za određene grupe stanovništva.

Ovo je pokazalo istraživanje koje su sproveli Ipsos i Laboratorija za istraživanja individualnih razlika Filozofskog fakulteta u Beogradu, a čiji je jedan deo rezultata predstavljen za vikend u Danasu.

Kako smo pisali, ovo istraživanje pokazalo je da se više od polovine punoletnih građana Srbije (55 odsto) vakcinisalo, prijavilo za vakcinaciju ili će to sigurno učiniti u narednom periodu, dok tek sedam odsto ističe da se neće vakcinisati.

Veliki grupu čine neodlučni (31 odsto), odnosno oni koji nisu sigurni da li da prime vakcinu.

Oni su pri tome najbrojniji među najmlađim grupama, pa tako među mladima uzrasta od 18 do 29 godina, njih 62 odsto nije sigurno da li da se vakciniše.

Pored raspoloženja građana prema vakcinaciji, istraživanje se bavilo i stavovima o obaveznoj vakcinaciji kao i privilegijama za vakcinisane.

U pogledu obavezne vakcinacije, raspoloženje je podeljeno – 51 odsto smatra da vakcinacija treba da bude dobrovoljna, 34 odsto obavezna pod određenim uslovima (odnosno za određene grupe građana), a preostalih 15 odsto da bi trebalo da bude obavezna za sve.

Prema podacima koji su korišćeni u ovom istraživanju, a koji nisu objavljeni u finalnoj publikaciji i koje je Danas dobio od autora, stanovnici ruralnih naselja (njih 39 odsto) su skloniji da veruju da vakcina treba da bude obavezna za sve u odnosu na stanovnike gradskih naselja, gde takav stav ima 30 odsto ispitanika.

Takođe, najveći broj onih koji podržavaju obaveznu vakcinaciju za sve živi na severoistoku zemlje (gde takav stav ima 41 odsto ispitanika), a najmanje ih je u Beogradu i Vojvodini, gde se sa obaveznom vakcinacijom slaže njih 30 odsto.

Pri tome, stariji su skloniji da podržavaju obaveznu vakcinaciju – među građanima preko 65, polovina njih smatra da vakcina treba da bude obavezna, dok su mlađi više opredeljeni za dobrovoljnu vakcinaciju.

Na drugoj strani, najviše podržavalaca vakcinacije koja bi bila obavezna ali za određene grupe građana, živi u Beogradu, gde takav stav ima 20 odsto ispitanika.

Takođe, oni koji veruju da vakcina treba da bude obavezna za određene grupe građana, u najvećoj meri izdvajaju zdravstvene, prosvetne i radnike u sistemu socijalne zaštite kao grupe koje bi morale da prime vakcinu.

Većina građana takođe veruje da oni koji prime vakcinu treba da imaju određenu vrstu privilegija.

Tako 63 odsto ispitanika veruje da svi koji ulaze u Srbiju treba da imaju potvrdu o vakcinaciji.

Nešto manje, ali opet većina (57 odsto) veruje i da bi potvrda o vakcinaciji bila efikasna u osiguranju putovanja i velikih događaja.

Na kraju, 51 odsto deli stav i da bi potvrda o vakcinaciji trebalo da bude uslov za ulazak na koncerte i stadione.

Kada se radi o potvrdi o vakcinaciji kao uslovu za ulazak u ugostiteljske objekte, prodavnice, kancelarije… raposloženje građana je drugačije – većina se ne slaže sa takvim uslovom (52 odsto) dok se 34 odsto slaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari