Tradicionalne osme svečanosti ,,Žanki u čast’’ posvećene velikoj srpskoj glumici, završene su u Rabrovu pozorišnom predstavom u režiji Milana Karadžića ,,Suze su okej’’ autora Mirjane Bobić Mojsilović u kojoj su nastupili Tanja Bošković, Ivan Jeftović, Rade Marjanović i Milan Caci Mihailović koji se pored glume iskazao i kao autor nekoliko knjiga, među kojima je poslednja ,,U spomenar 212’’ posvećena glumcima i osoblju pozorišta 212.

Uz rasnovrstan program i uz veliko angažovanje Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, Rabrovo je bilo centar kulturnih dešavanja u Braničevskom okrugu i Srbiji.

– Ove godine program je bio raznovrstan, trudili smo se da ga osmislimo tako da bude zanimljiv ljubiteljima svih vrsta umetnosti. Ugostili smo Narodno pozorište, Zvezdara teatar i Beogradsko- dramsko pozorište koja su se predstavila svojim poznatim dramskim ostvarenjima. Veliku zahvalnost dugujemo svima onima koji su pomogli održavanje manifestacije ,,Žanki u čast’’, kaže Svetlana Kuzmanović, predsednica Organizacionog odbora.

Od ove godine novoformirani Umetnički savet u kome su glumci Ružica Sokić i Toma Kuruzović, Ljiljana Jović, istoričar umetnosti i profesor Jasmina Blagojević za najbolje glumačko ostvarenje nagradili su posebnom nagaradom glumicu Vesnu Čipčić.

-Umetnički savet je ove godine doneo jednu važnu odluku, a to je da se po prvi put dodeljuje plaketa za najbolje glumačko ostvarenje svečanosti. To priznjane je pripalo Vesni Čipčić, glumici Beogradskog-dramskog pozorišta za ulogu Rine u predstavi ,,Mleko’’. Ovaj čin je za nas veoma bitan i korak bliže da nam se ostvari naš dugogodišnji cilj da manifestacija ,,Žanki u čast’’ preraste u festival. Dodela plakete Vesni Čipčić koja konkuriše za nagradu ,,Velika Žanka’’ održaće se 13. novembra ove godine u Beogradu, naglasila je član Umetničkog saveta Ljiljana Jović.

Prve večeri izvedena je pozorišna predstava Miloša Nikolića

,,Kovači’’, u režiji Stefana Sablića u kojoj su nastupili glumci narodnog pozorišta iz beograda Branko Vidaković, Milenko Pavlov, Zorica Mirković i Stanko Bogićević.

– Mnogi su ,,grešni’’ bili i u ime njih moramo da odužimo dug jednom velikom umetniku, jednoj nesrećnoj ženi, zapravo jednoj velikoj nepravdi koja joj urađena i mislim da ljude svakog dana treba podsećati na taj ,,stravičan’’ događaj. Bojim se da će doći dan kada će studenti pozorišne umetnosti pitati ,,ko je to’’, sa setom o Žanki govori glumica Tanja Bošković,

Pozorišne predstave, prodajna izložba ručnih radova kluba žena ,,Entuzijasti’’ iz Kučeva, izložbe slika Bojana Veljkovića iz Kučeva i Bojana Đorđevića iz Rabrova, koncertom Rumunskog tamburaškog orkestra ,,Plavi čuperak’’ i promocije knjiga Milana Miahilovića i Mirjane Bobić Mojsilović, obeležili su ovogodišnje pozorišne svečanosti u organizaciji udruženja ,,Žanki u čast’’ iz Rabrova, a podpokrovitellsjtvom Ministartva kulture Republike Srbije, Skupštine opštine Kučevo i Mesne zajednice ,,Jedinstvo’’ iz Rabrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari