Večita sprega kriminala i policije 1Foto: Danas

Pre 20 godina, na ulicama Beograda došlo je do vatrenog obračuna, sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Dušanom Mihajlovićem kao mogućom metom, a policija je zbog toga uhapsila petoricu muškaraca, od čega su dvojica u tom trenutku ili pre bila njeni pripadnici.

„Ne mogu da kažem da je na mene prošle noći pokušan atentat, jer napadači nisu stigli da pucaju na moj automobil. Za zaključke te vrste još je rano. Svakome je jasno da će se pripadnici nove vlasti, prvenstveno mi u MUP, suočiti sa žestokim otporom organizovanog kriminala… – rekao je prvi čovek MUP u Vladi Srbije  2001. godine, ocenivši da je značaj tog incidenta u tome što je to „prvi otvoreni dokaz da su pojedini pripadnici MUP umešani u kriminal“.

Na vanrednoj konferenciji za medije zastavnik Dragan Pantić, iz Treće uprave kriminalističke policije, otkrio je da je na vozilo MUP marke mercedes, u kome su bila tri pripadnika Mihajlovićevog obezbeđenja, vatru otvorio Milojica Đurišić (41) iz Mojkovca, sa prebivalištem u Zemunu.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

„Đurišić je sa pištoljem u ruci izašao iz automobila marke mercedes oznaka BG 14 – 61, vlasništvo Miše Nojmana iz Obrenovca, u kom su se pored njega nalazili i Vladimir Maćešić (37), bivši kriminalistički inspektor i Aleksandar Veljović (21), policajac pripravnik u OUP Rakovica, i uputio se prema vozilu BMW BG 432 – 548 u kom su se nalazili Saša Milić (21) i Marko Marković (20). U tom trenutku srednjom kolovoznom trakom naišlo je vozilo MUP. Kada je Đurišić video da se ovo vozilo približava, ne znajući da se radi o pripadnicima policije, iz pištolja za koji ne poseduje dozvolu otvorio je vatru, a nakon toga su naše kolege odgovorile“, naveo je pomenuti Pantić.

Da član ministrovog obezbeđenja nije, kako je objašnjeno, primetio naoružanog muškarca i prolaskom kroz crveno svetlo izbegao metke u to vozilo, Mihajlović možda ne bi bio u prilici da iskomentariše događaj u kom su učestvovali Đurišić, „odranije poznat organima reda a trenutno vlasnik kasina u hotelu Ekscelzior“, i Maćešić, „iz Uprave kriminalističke policije otpušten zbog pružanja usluga obezbeđenja licima iz podzemlja“.

„Ovo je poruka radnicima MUP da se okanu ćorava posla i vrate poštovanju zakona ako žele da ne završe na ulici“, reči su Mihajlovića, a sagovornici Danasa su događaj okarakterisali kao „pipanje u osinje gnezdo“ (savezni ministar policije Zoran Živković), „klasičan pokušaj otmice“ (Božidar Spasić, nekadašnji visoki inspektor Službe državne bezbednosti) i „upozorenje da treba ostaviti na miru mafiju i one koji stoje iza nje“ (Budimir Babović, bivši predstavnik Jugoslavije u Interpolu).

Dve decenije kasnije, februar je obeležilo hapšenje Veljka Belivuka, vođe opasne kriminalne grupe, (do tada) u javnosti poznatijeg kao „vođa“ jedne od frakcija „navijača“ Partizana. Odnosno, priče o njegovoj spregi sa nosiocima vlasti.

“Država će odlučno pokazati da ume da se odupre svakom obliku kriminala i da sankcioniše one iz redova države, koji su sa tim kriminalcima sarađivali”, obećao je donedavni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, posle rekonstrukcije Vlade Srbije angažovan na mestu ministra odbrane, a sličnu izjavu o indicijama da postoji saradnja između Belivuka, njegovih ljudi i pojedinaca iz državnih organa dao je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

“Interesantno je bilo i to kako u jednom trenutku u borbi dve kriminalne grupe, jedna imala informacije i dostupnost o kretanju druge i sa lakoćom izvršavala dela protiv te grupe. Ne bih isključlio da su razni visoki funkcioneri učestvovali u tome, iz različitih službi i policije. Onda je to učešće u zločinu bez presedana. Da li će se dokazati ili ne, na operativnom nivou nema sumnje da li je to moglo da se obavi bez podrške, pa i prećutne saglasnosti”, smatra najobavešteniji čovek u državi.

Sa druge strane, potpredsednik Narodne Stranke Miroslav Aleksić podseća da je kriminalna grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, nastala dok je prvi čovek MUP bio Nebojša Stefanović, a Dijana Hrkalović državna sekretarka, uz tvrdnju da “oni nisu radili bez saglasnosti Aleksandra Vučića, koji je generator stvaranja kriminalnih struktura u državi”.

“Belivuk se u međuvremenu osilio, naređivao policajcima i nije se bojao tužilaca ni sudija jer je imao zaštitu države. U javnosti su se pojavile fotografije na kojima je Vučićev sin u društvu Belivukovih ljudi. Verovatno je izbio neki sukob i Vučić sada brani svoju porodicu“, rekao je Aleksić.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari