Francuski šef države Fransoa Oland sedeo je između predsednika i prve dame SAD Baraka i Mišel Obame na gala večeri koja mu je priređena preksinoć u bašti Bele kuće.

Time su okončana nagađanja oko rasporeda sedenja s obzirom na to da je francuski predsednik u zvaničnu dvodnevnu posetu SAD došao sam. Bela kuća je prošle jeseni pozvala Olanda i njegovu dugogodišnju partnerku Valeri Trirvajler, ali su se oni razišli samo nekoliko nedelja uoči posete, i to nakon otkrića tabloida Closer da francuski predsednik ima ljubavnu vezu sa glumicom Žili Gaje.

Ovo je, inače, prva zvanična državna večera u Beloj kući još od 2011. Oland i Obama su nazdravili za vekovima dugo prijateljstvo dve države, prenosi Bi-Bi-Si, i složili se da neslaganja u vezi sa američkim špijuniranjem i francuskim protivljenjem ratu u Iraku treba da se smire. Američki predsednik je svoju zdravicu počeo citiranjem Aleksisa de Tokvila, odnosno njegovim humorističnim zapažanjem o američkoj kuhinji i oduševljenjem Belom kućom. „Mi, Amerikanci, zavoleli smo sve francuske stvari – filmove, hranu, vino. Ali najviše od svega, mi volimo naše prijatelje Francuze, jer smo se zajedno borili za slobodu više od 200 godina. Živela Francuska, neka Bog blagoslovi Ameriku i neka dugo živi savez između naših velikih naroda“, rekao je Obama.

Oland je dobar deo svog govora održao na, kako navodi AP, „respektabilnom“ engleskom pre nego što je prešao na francuski. „Mi volimo Amerikance, mada to ne kažemo uvek“, rekao je francuski predsednik. Među zvanicama su bili glumci Bredli Kuper, Džulija Luis-Drajfus i Mindi Kejling, komičar Stiven Kolber, koji je sedeo pored prve dame, potpredsednik SAD Džozef Bajden i državni sekretar Džon Keri, ali i druge slavne ličnosti, donatori Demokratske stranke, političari i poslovni ljudi. Sa francuske strane bila su četiri ministra, predsednik francuske železnice Gijom Pepi, kao i predsednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Oko 300 gostiju večeralo je kavijar, jaja od prepelice, a glavno jelo je bio goveđi file s porodične farme u Koloradu sa plavim sirom iz Vermonta. Služila se i salata iz bašte Bele kuće koju nadgleda prva dama SAD. Među gostima je jedna od najčešćih fraza te večeri bila „un peu“, što na francuskom znači „samo malo“, piše agencija AP. Fransoa Oland otputovao je juče za San Francisko kako bi se sastao sa gigantima iz Silikonske doline, uključujući šefove Fejsbuka, Tvitera i Gugla.

Više od trećine Francuza za ekstremiste

Pariz – Više od jedne trećine Francuza, njih 34 odsto, slaže se sa idejama ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, čija popularnost raste već tri godine uzastopno, preneli su juče francuski mediji rezultate ankete. Ukupno 59 odsto Francuza ne podržava ideje Nacionalnog fronta, navodi se u anketi francuskog instituta TNS Sofr (Sofres) koju su objavili dnevnik Mond, radio Frans Enfo (France Info) i televizija Kanal plus. Institut TNS Sofr od 1984. godine sprovodi istraživanje javnog mnjenja. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari