“Veličanje krvožednih pasa rata”: Otkud u Beogradu mural grupi Vagner? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Nakon murala predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu i Darji Duginoj, ubijenoj ćerki ruskog konzervativnog filozofa Aleksandra Dugina, u Beogradu je osvanula i zidna slika logoa ozloglašene grupe Vagner.

Grupa Vagner je privatna paravojna formacija koja je intenzivno angažovana u borbama u Ukrajini, a mural ispod Brankovog mosta je, sudeći prema potpisu, oslikala “Narodna patrola”, neformalna skupina ekstremnih desničara.

Aida Ćorović, aktivistkinja koja je svojevremno privedena zbog bacanja jaja na mural Ratku Mladiću ističe da je bilo samo pitanje vremena kada će i mural grupi Vagner doći na red imajući u vidu da su se već pojavljivali murali kojima je zajednički imenitelj dodvoravanje Rusiji.

– Ono što je dobra vest je što je mural preko noći ofarban, što pokazuje da postoje ljudi koji se ne daju zaplašiti. Mural Vagneru je deo iste ikonografije koja je iznedrila murale Ratku Mladiću i drugim “herojima” devedesetih. To je još jedan deo slagalice zla i za očekivati je da će sa takvom praksom nastaviti. Građani ove zemlje su decenijama, sistemski trovani mržnjom, a rezultate toga danas vidimo prvenstveno među mladim ljudima, ističe Ćorović.

Nastanak grupe Vagner, privatne paravojne formacije vezuje se za početak sukoba na istoku Ukrajine 2014. godine. Da svoje delovanje nisu ograničili na Ukrajinu, pokazuje i odluka Evropske unije iz decembra 2021. godine kojom je grupa Vagner stavljena na listu sankcija zbog ozbiljnih povreda ljudskih prava u Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku.

Zvanična Moskva je dosta dugo negirala povezanost sa ovom grupom, ali su u poslednje vreme ti izgovori sve manje ubedljivi. Grupom rukovodi biznismen Jevgenij Prigožin koji zbog veza sa zvaničnim Kremljom ima nadimak “Putinov kuvar”.

Komentarišući crtanje murala Duško Radosavljević iz Saveza antifašista Vojvodine naglašava da je bruka i sramota pse rata uzdizati na nivo heroja.

– U pitanju su lopovi, lažovi i ubice koji nemaju nikakva uverenja izuzev toga da su gladni i žedni krvi. Onaj koji obožava nekoga ko ubija decu i razara gradove istovremeno se raduje i sopstvenoj smrti i uništenju sopstvenog naroda. Čovek koji se dobrovoljno spušta na taj nivo, spušta se na nivo fašizma, navodi Radosavljević.

Aleksandar Markov, profesor istorije napominje da plaćeničke vojske nisu novina. Kako napominje plaćeničke vojske su postojale oduvek kroz istoriju, ratovale i bile odane onome ko ih je plaćao i za njihov račun su bile spremne na sve.

– U tom smislu mogu da razumem kad se neko odluči da naslika mural Putinu ili nekom drugom državniku osećajući ideološku bliskost, ali mural plaćeničkoj vojsci mi je potpuno neshvatljiv. Iz toga zaključujem da bi i ovaj mural mogao biti delo plaćenika jer u suprotnom bi samo govorio o sveopštoj dekadenciji našeg drustva i potpunom odsustvu poimanja istorije i geopolitičke situacije, ističe Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari