Više od 500 prijavljenih slučajeva velikog kašlja u Srbiji: Najnoviji podaci Batuta 1Foto: Shutterstock/Africa Studio

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan jovanović Batut“, u Srbiji su prijavljena 502 potvrđena slučaja velikog kašlja ili pertusisa i dva smrtna ishoda od početka godine, zaključno sa 18. februarom.

„Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, zaključno sa 18.2.2024. godine, na teritoriji Republike Srbije od strane zdravstvenih radnika prijavljena su ukupno 502 potvrđena slučaja pertusisa kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine (stopa incidencije 7,5 na 100.000 stanovnika). Od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca (stopa mortaliteta 0,3 na milion stanovnika, letalitet 0,4 odsto)“, navode u Batutu.

Prema istim informacijama, najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari