Najpre je održana svečana sednica Skupštine gde su pozdravljeni svi gosti među kojima su bili predstavnici rumunskih opština i gradova Nove Moldave, Rešice, Lugoš, Banje Herkulane i Požeženo. Među prisutnima bio je i načelnik Braničevskog okruga Goran S. Petrović, kao i gosti iz lokalnih samouprava Braničevskog okruga.


Pre nego što je predsednik slavljeničke opštine, Dragan Milić uzeo reč i govorio o svemu što je urađeno između dva jubileja, prisutni su mogli da pogledaju film pod nazivom „Veliko Gradište – juče, danas, sutra“ o tome šta i ko su potencijali za napredak.

Dragan Milić je u svom obraćanju istakao da ne treba žaliti za posledicama krize koja je ugasila ili smanjila kapacitete mnogih preduzeća na teritoriji Velikog Gradišta.

– Morali smo brzo reagovati i budžet projektovati tako da javna preduzeća i ustanove od kojih zavisi svakodnevni život građana normalno funkcionišu. Prioritet nam je i socijalni program gde blizu 20 posto sredstava iz budžeta ide za te namene. Neke od stavki su besplatna užina za učenike osnovnih škola i besplatan prevoz učenika srednjih škola koji ispunjavaju određene kriterijume, kao i stipendije i besplatan prevoz jednom mesečno za studente. Uveli smo i posebnu nadoknadu za prvo, drugo i treće dete kao i nadoknadu za roditelje i još mnogo stimulacija kao što je nadoknada za sklopljen brak ili vantelesnu oplodnju. – kazao je Milić i dodao da je opštinsko rukovodstvo u periodu iza vratilo stare dugove u iznosu od oko 500.000 evra dok je zacrtani cilj da se i preostali dugovi do kraja godine namire i budžet dovede u ravnotežu.

Milić je napomenuo da je budžet u prošlom periodu imao i razvojni karakter gde je za investicije odvojeno oko 2 miliona evra. Za naredni period, predsednik opštine je naglasio da će prioritet biti iniciranje otvaranja novih radnih mesta u privredi a naročito u turizmu za šta je Veliko Gradište obdareno prirodnim uslovima.

Drugi deo sednice bio je rezervisan za priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama za naročite rezultate koje su postigli ya sebe, ali i za opštinu Veliko Gradište.

Nagrade su uručene Draganu Živkoviću, poljoprivrednom proizvođaču iz Ostrova za ostvarene rezultate u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mleka, Radoslavu Pantiću, poljoprivrednom proizvođaču iz Pečanice za ostvarene rezultate u ratarskoj proizvodnji, Ljubiši Joviću, višestrukom dobrovoljnom davaocu krvi iz Velikog Gradišta, Saši Pajkiću iz Kusića, za ostvarene rezultate u oblasti afirmacije i razvoja privatnog preduzetništva, Aleksandru Čukanoviću učeniku generacije Srednje škole Veliko Gradište, Maji Životić iz Velikog Gradišta za ostvarene rezultate u oblasti visokog obrazovanja i doktorskih studija, Milunki Aleksić iz Majilovca za ostvarene rezultate na stvaranju uslova za poboljšanje života i rada na selu, Irini Simović iz Velikog Gradišta za doprinos afirmaciji opštine Veliko Gradište, Dušanu Stojkoviću iz Velikog Gradišta za ostvarene rezultate na stvaranju uslova za poboljšanje života, rada i obrazovanja romske populacije i Mirku Jeniću, iz Velikog Gradišta, članu Amaterskog Pozorišta „Žanka Stokić“ za ostvarene rezultate u pozorišnom amaterizmu.

Takođe su nagrađene i organizacije i udruženja, i to: PP „Fungi DM“,Veliko Gradište, vlasnika Dušana Markovića, za ostvarene rezultate u oblasti afirmacije i razvoja privatnog preduzetništva, „Grnčarija Pavlović“ iz Češljeve Bare, vlasnika Živoslava Pavlovića za ostvarene rezultate u oblasti afirmacije i razvoja privatnog preduzetništva i negovanja starih zanata, Društvo Učitelja Opština Veliko Gradište i Golubac, za ostvarene rezultate oblasti osnovnog obrazovanja, Aikido klub „Pinkum“ iz Velikog Gradišta, za ostvarene rezultate u oblasti sporta i Lovačka sekcija „Topolovnik“ iz Topolovnika za ostvarene rezultate u oblasti lova i sporta i poboljšanja turističke ponude opštine Veliko Gradište

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari