Istorijski arhiv Ras u Novom Pazaru dobitnik je ovogodišnjeg priznanja „Zlatna arhiva“, koju Arhiv Srbije dodeljuje povodom svog dana – 14. decembra. Novopazarski Istorijski arhiv priznanje je dobio za sveukupan rad na očuvanju kulturne baštine Srbije i arhivske građe. Nagrada se sastoji od zlatne makete Arhiva Srbije, diplome i 60.000 dinara iz Fonda Aleksandra Arnautovića.

– Ovo je izuzetno značajna nagrada za naš dosadašnji rad i najveće priznanje koje smo dobili za trideset tri godine postojanja i rada. Uvek smo imali veliku pomoć Ministarstva kulture, Arhiva Srbije, grada Novog Pazara i posebno opštine Sjenica, koja uvek na vreme obezbeđuje deo finansijskih sredstava – ističe Zoran Popović, direktor Istorijskog arhiva Ras.

Samo u ovoj godini, ova institucija je imala značajne aktivnosti u očuvanju arhivske građe i izdavanju publikacija. Urađen je registar arhivske građe, štampan Vodič kroz arhivsku građu, koja je i mikrofilmovana, preuzeta je arhivska građa opštine Sjenica, izdata je publikacija „Izbice odavnina“ autora Zorana Jeremića, u pripremi je štampanje knjige „Predsednici opštine Novi Pazar“ Miodraga Radovića, uporedo sa svim tim poslovima radilo se na tehničkom opremanju službe i objekta.

Istorijski arhiv Ras počeo je da radi 1976. godine kao odeljenje Istorijskog arhiva iz Kraljeva, a četiri godine kasnije postao je samostalna institucija. Brine se o arhivskoj dokumentaciji Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin. Ima 13 zaposlenih čiji je radni prostor od 435 kvadratnih metara nedovoljan s obzirom na dokumentaciju koja se preuzima sa područja ove tri opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari