Veljanovski: Brnabić pokazala da vlast stoji iza Informera 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Podrškom uređivačkoj koncepciji Informera, za koji stručna, ali i veliki deo opšte javnosti, zna da to što rade nije profesionalno novinarstvo, premijerka Ana Brnbić pokazuje da vlast stoji iza takvih medija, pogotovo ako se uzmu u obzir ogromne sume novca koji se za njih izdvaja.

To kaže za Danas profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, komentarišući pojavljivanje predsednice Vlade Srbije na rođendanskoj proslavi tabloida Informer.

Veljanovski ukazuje da vlasti podržavaju medije poput Informera, jer su deo njihovog propagandnog mehanizma.

– Tu postoji jedno sadejstvo koje nema veze sa demokratijom medijskog sistema, ali i demokratijom uopšte – naglašava Veljanovski.

Informer, prorežimski tabloid, proslavio je pre nekoliko dana rođendan, a na tom, kako su i sami rekli, „narodnom veselju“ u selu Rosići kod Kosjerića, pojavio se deo državnog vrha Srbije – premijerka Brnabić i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike. U Informeru tvrde da je premijerka bila „odlično raspoložena, pa su brojni meštani susret s njom ovekovečili zajedničkim selfijem“.

Podsetimo, po Raskrinkavanju, na ukupno 306 naslovnih strana u 2018. godini, Informer je imao čak 351 lažnu, tj. neutemeljenu vest. Nedavno je objavljeno da su Informer i Srpski telegraf prošle godine čak u 265 navrata najavljivali ratove i sukobe na naslovnim stranama. Prema njihovim navodima, ratove smo vodili sa svim susedima, sem sa Rumunima. Takođe, Informer je imao čak 600 prekršaja Kodeksa novinara od avgusta do decembra 2018. NJihove „vesti“ su tu da šokiraju i uznemire čitaoce i čitateljke, krše se skoro sva prava, kao što su prava dece, prete neistomišljenicima, pokreću hajke…

Vučićević igra sa klupom

Verovatno najzanimljiviji detalj sa rođendana Informera je video snimak glavnog i odgovornog urednika ovog tabloida, Dragana J. Vučićevića, kako u transu igra sa klupom iznad glave. Ovaj snimak je momentalno postao hit na društvenim mrežama.