Veljko Lalić dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“ 1Foto: Logo

Glavni urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić četvrti je dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“ koju Udruženje novinara Srbije (UNS) svake godine dodeljuje za borbenost u novinarstvu.

„Lalić je u poslednjih nekoliko godina pokazao da politički magazin može da se vrati na veliku scenu našeg (ne)prežaljenog tržišta štampe, i to uz poštovanje novinarske etike i Kodeksa, uz pomoć hrabre uređivačke politike i modernog novinarskog izraza“, stoji u obrazloženju žirija nagrade, koji je odluku doneo jednoglasno, navodi se u saopštenju UNS-a.

Žiri je u obrazloženju naveo da je „za takvu medijsku (kontra)revoluciju zaslužan je pre svega Lalić, kao jedan od glavnih junaka poslednje dekade srpskog novinarstva, koji je dokazao da Gutenberg nije izgubio bitku sa vaj-fajem“, kao i da je „Lalić sledbenik još jedne novinarske pojave koja se takođe smatra starovremenskom i seže u Tijanićevo doba: intrigantno, žestoko i duhovito pisanje koje istovremeno izaziva i postovanje i čuđenje“.

Iz tih razloga, prema oceni žirija Lalić je „zaslužio nagradu koja nosi ime Aleksandra Tijanića“, kao i da „slagao se ne slagao, čovek mora da poštuje Lalićev uređivački prosede, i da se istovremeno pita kako takav uspeva da opstane u podeljenoj i posvađanoj Srbiji“.

Nagradu „Aleksandar Tijanić“ Veljku Laliću dodelio je žiri u sastavu Slavoljub Đukić, Ljiljana Smajlović, Nenad Stefanović i Zara Tijanić. Prethodni dobitnici nagrade su Jelena Popadić, Gorislav Papić i Ljubica Gojgić.

Nagrada će Laliću biti uručena u petak, 21. decembra u 13 časova, u Pres centru UNS-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari