Veran Matić o padu Srbije na indeksu slobode medija: Potrebno odmah da prestane zapaljiva retorika vlasti 1Foto FoNet Milica Vučković

„Bez obzira na napredak koji postoji kad je u pitanju procesuiranje zločina prema novinarima, posmatrano globalno, sloboda medija u Srbiji je u padu. U svakodnevnom životu, novinari su žrtve političkih napada, diskreditacije u medijima naklonjenima vlasti, kao i napada na društvenim mrežama, što je obično praćeno napadima u stvarnom životu”, naveo je u pisanoj izjavi Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) povodom rezultata Indeksa medijskih sloboda za ovu godinu koju objavljuju Reporteri bez granica.

Na upravo objavljenom svetskom Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2023. godinu Srbija zauzima 91. mesto, što u odnosu na prošlogodišnji plasman, predstavlja pad od 12 mesta (2022. – 79. mesto). U obrazloženju se ističe da je Srbija pretrpela najveći pad u regionu EU Balkan i da ovdašnju medijsku scenu karakterišu provladini mediji koji šire rusku propaganda.

Prema Matićevim rečima, trend konstatnog pada u proteklih šest godina, govori da je neophodno temeljno izmeniti pristup, prevashodno izvršne vlasti i političara na svim nivoima, prema novinarima i medijima.

“Zapaljiva retorika, neargumentovane diskredititacije i optužbe i kampanje kroz provladine tabloide, veoma često izazivaju osećaj straha i samocenzuru i uz takvu retoriku političara, idu i pretnje, najviše preko društvenih mreža ili preko komentara na internetu”, navodi Matić.

“Jednostavno, potrebno je da odmah prestane zapaljiva retorika iz parlamenta, vlade, predsedništva, da se otvori prostor za stalni dijalog između medijske zajednice i nadležih institucija i da se po uzoru na Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, grade mehanizmi i institucije koje će raditi na poboljšanju položaja novinara i posebno slobode medija”, naglasio je Matić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari