Veran Matić o uznemiravanju novinara N1: Bez intervencije sistema taj čovek se neće sam zaustaviti 1Veran Matić Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Postoji osnov da se podnese prijava protiv osobe koja je uznemiravala novinara TV N1 Dušana Mlađenovića, ali „bez intervencije sistema taj čovek se neće zaustaviti“ – izjavio je danas Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Mlađenović je Udruženju novinara Srbije (UNS) rekao da je dok je prolazio ulicom sa detetom, stariji čovek izašao iz zgrade i rekao da mu je „nešto ispalo“, te se okrenuo kada je to čuo.

„Rekao mi je da mi je ispalo Đilasovih 100 evra, a zatim me je pitao kako me nije sramota da radim u ‘izdajničkom mediju’, ‘da li sam Šiptar ili balija’, da smo ‘prodane duše’ i da ‘treba da me je sramota’ „, kazao je Mlađenović.

Dodao je da mu se taj čovek istim rečima na ulici obratio i pre dva meseca.

O tome je Matić za TV N1 rekao da smatra da u Krivičnom zakonu postoji osnova da se podnese prijava po službenoj dužnosti, a da tu „ima posla i za tužilaštvo, a i za privatnu krivičnu prijavu“.

„Ako se nekom intervencijom sistema taj čovek ne zaustavi, neće se sam zaustaviti“, rekao je Matić.

Dodao je da advokati treba da „dobro definišu delo koje se inkriminiše u ovom slučaju“ i da tužilaštvo u takvim slučajevima obično odbija da prijavu podnese po službenoj dužnosti.

„Mi u Radnoj grupi se zalažemo da se pooštri regulativa u ovoj oblasti“, napomenuo je Matić.

Izneo je da je i njemu prećeno na sličan način, kao i novinarkama Danici Vučenić i Brankici Stanković.

„U tih nekoliko slučajeva je presuđeno, ali mislim da su u većini slučajeva odbijane prijave. To se mora menjati i zaoštravati, jer se menja cela priroda komunikacije u društvu. Društvene mreže su donele mnogo mogućnosti i mnogo pretnji. Taj govor mržnje često pređe u pretnju, a do nasilja je veoma mali korak“, podvukao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.