Veran Matić: U trenutnoj atmosferi leci u ulazu zgrade redakcije Danasa ne mogu biti drugačije doživljeni nego kao pretnja 1Foto FoNet Milica Vučković

U ulaz zgrade redakcije Danasa oko podneva ubačeno je više od 20 letaka na kojima su fotografije pojedinih lidera opozicije, zatim Franje Tuđmana, Alije Izetbegovića, uz logo Danasa, N1 i Nove S i natpis “Peta kolona”. Sporni letak potpisan je sa „Konzervativni pokret Naši“, i poslednji je u nizu pretećih poruka upućenih našoj redakciji.

Veran Matić, predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ističe za Danas da ovakvi leci u trenutnoj atmosferi ne mogu biti drugačije doživljeni nego kao pretnja.

– Štampani leci se koriste za etiketiranje u momentu povećanog nadzora nad internetom i društvenim mrežama gde država pokazuje efikasnost koju bi morali da pokažu kada su i pomenuti leci u pitanju. Redakcija Danasa nalazi se par blokova od OŠ „Vladislav Ribnikara“ i zaista je teško razumeti da je ovo moglo da ostane neprimetno i da se neko u ovakvim okolnostima oseća dovoljno sigurnim da ovako nešto sprovede u delo – ukazuje Matić.

On podseća da je ista desničarska organizacija „Konzervativni pokret Naši“ na sličan način putem elektronske pošte uputila uvredljive poruke i optužbe na račun Nezavisnog društva novinara Vojvodine, da su „strani plaćenici“, da vode „medijski rat protiv Rusije i Srbije” i da „promovišu ukrajinski neonacizam”. Tada su, dodaje, posebno napadnuti novinari Dinko Gruhonjić i Teofil Pančić.

– Ovaj slučaj nije prijavljivan Tužilaštvu prema mojim informacijama, ali ovo su okolnosti u kojima je izuzetno važno pronaći mehanizam za zaustavljanje targetiranja bilo koga, u ovom slučaju novinara koji su permanetno mete. I to vrlo često bez mogućnosti da počinioci budu sankcionisani. Protiv Ivana Ivanovića lidera i ove verzije organizacije „Naši“, vođen je i postupak zbog spiska „30 najvećih srbomrzaca i izdajnika“ i sud ga je oslobodio. To se smatra prelomnom odlukom, posle koje je bilo dato zeleno svetlo za razvoj govora mržnje, jer neće biti sankcionisan. I evo danas imamo povampirenje istih likova i iste retorike – ističe Matić.

On dodaje da su iz Republičkog javnog tužilaštva dobili jasnu izjavu da će se sankcionisati svi oblici pretnji i uznemiravanja na društvenim mrežama i internetu, te da se nada da će to važiti i za ovakve akcije.

– Taj ekstremistički pokret zagovara primenu ruskog modela po kojem se nezavisni mediji označavaju kao strani agenti, podgrevajući opasnu tezu da mediji i organizacije koji se projektno sufinansiraju i promovišu demokratske vrednosti predstavljaju eksponente zapada kojima je jedini cilj vođenje medijskog rata protiv Rusije i Srbije, navodi se u saopštenju koje je NDNV objavilo nakon što su primili navedeni mejl. U saopštenju Koalicije za slobodu medija u slučaju ovog napada rečeno je „nema odvraćajućeg efekta po one koji targetiraju novinare i olako ih pretvaraju u neprijatelje države”, kao i da je „u poslednje vreme došlo do porasta targetiranja i pretnji prema novinarima“ – podseća Matić i dodaje:

– Zbog toga mislim da je važno da policija počne da primenju 72. član Zakona o policiji, koji predstavnicima MUP-a nalaže da preventivno deluju i upozoravaju na kršenje javnog reda i mira. A ovo je u najmanju ruku upravo to. Ovakvi institututi koriste se već sa uspehom u Holandiji sa programom „stop konverzejšen“ i Norveškoj – naglašava Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari