Zbog izjave da bi građansko vaspitanje i veronauku trebalo svesti na četiri godine učenja ministar prosvete Srđan Verbić našao se na udaru Srpske pravoslavne crkve i Građanskih inicijativa koji su juče u odvojenim saopštenjima kritikovali njegov predlog.

Ministar Verbić izjavio je juče za Danas da bi eventualne promene u fondu časova za učenike osnovnih i srednjih škola mogle da počnu da se primenjuju od naredne školske godine, ukoliko svi pravilnici budu doneti do marta. A da bi do toga došlo potrebno je da Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja sačini predlog novog nastavnog plana (koji definiše broj časova po predmetima i razredima) i da se o njemu pozitivno izjasni Nacionalni prosvetni savet.

Iz SPC juče su poručili da „odlučno odbijaju Verbićevu inicijativu“ i odgovorili mu „rečima koje je pokojni premijer Đinđić, pre petnaest godina, uputio njegovim ideološkim roditeljima: „Gospodo, zakasnili ste! Veronauka ide od septembra!“

„Dakle, i gospodin Verbić je zakasnio. Građani Srbije se neće odreći stečenih ljudskih prava i sloboda. Posle ovog ličnog predloga, koji je zapravo otvoreni poziv na ideološku segregaciju većine građana Srbije, možda bi trebalo da se ugleda na svoje ideološke roditelje. Pritom ne bi bio potpuni gubitnik jer bi njegovo ministrovanje ostalo upamćeno bar po ovoj epizodi i bar za izvesno vreme“, navodi se u saopštenju iz Kancelarije Svetog Sinoda.

Dodaje se da je Sinod SPC sa zaprepašćenjem primio medijsku „čestitku“ koju je građanima naše države uputio ministar prosvete i to u godini kada srpsko društvo obeležava 15 godina otkako je vlada, u sadejstvu sa tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama, vratila versku nastavu u javne škole.

„Očigledno je da gospodin Verbić ne uzima u obzir osnovno značenje reči ministar – onaj koji služi narodu – jer ne mari za činjenicu da se 95 odsto građana Srbije u slobodnoj demokratskoj proceduri izjasnilo kao vernici. Povratak verske nastave je označio i vraćanje ljudskih prava i građanskih sloboda, prihvatanje obaveze države da poštuje međunarodne norme i konvencije koje je ratifikovala, raskid sa ideološkim nasleđem komunizma u prosveti, pa, sledstveno, i u kulturi i umetnosti; jednostavno: raskid sa totalitarnom prošlošću i vraćanje u porodicu prosvećenih evropskih naroda. Kako izgleda, gospodin ne mari ni za stav većine svojih kolega ministara, ni za mišljenje prvog ministra, a ni za pozitivne zakone koji regulišu ovu oblast“, navodi se u saopštenju.

Sinod smatra da bi i ukidanje građanskog vaspitanja nanelo veliku štetu, jer se učenici koji pohađaju nastavu ovog predmeta uče primenjivanju humanih vrednosti, ljudske solidarnosti i poštovanju ljudskih prava i sloboda. Veronauka i ovaj alternativni predmet se razlikuju po terminologiji, ali su po sadržaju srodni i komplementarni, ističe se u saopštenju.

A iz Građanskih inicijativa juče su pozvali ministra Verbića i nadležne institucije da reviziju predmeta građansko vaspitanje započnu javnom raspravom, a ne paušalnom pretpostavkom da je potrebno njegovo delimično ukidanje. U otvorenom pismu ministru, iz te nevladine organizacije su poručili da o promeni plana i programa građanskog vaspitanja otvori široku javnu raspravu koji će omogućiti uključenost svih zainteresovanih u reforme koje se sprovode u obrazovnom procesu.

U Građanskim inicijativama navode da se slažu sa Verbićevom konstatacijom da se izborom između dva predmeta stvara segregacija između učenika, ali tvrde da se to neće promeniti ako se fond časova smanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari