Versko-politički analitičar: Vladika Srpske pravoslavne crkve Nikanor nastupa fizički i verbalno agresivno u svojim nastupima 1Foto: Screenshot

Vladika Srpske pravoslavne crkve Nikanor nastupa fizički i verbalno agresivno u svojim nastupima, ocenio je za Nova.rs versko-politički analitičar Vladimir Veljković i dodao da ga ne čudi izjava Nikanora o predstojećem Evroprajdu, za koju je ocenio da je govor mržnje.

Govoreći o ovom slučaju, Veljković je podsetio da je prošlog meseca sajt SPC-a objavio da homofobna teksta, prenosi Nova.rs.

„Jedna je beseda vladike Fotija, a drugi je autorski tekst koji kritikuje one vernike koji kritikuju SPC zašto odlučnije i jasnije ne digne glas protiv Evroprajda, a gde se u tom tekstu poručuje da će Crkva u svoje vreme javno istupiti protiv Evroprajda. Prosto, vladika Nikanor je procenio da je taj trenutak sada“, rekao je Veljković.

On dodaje da ne veruje da će Nikanor zbog svojih izjava snositi neke posledice.

Govoreći o Nikanoru, Veljković navodi da se ovaj vladika ne pojavljuje često u javnosti, ali navodi da ovo jeste njegov način komunikacije.

„Pre nekoliko meseci Nikanor je pokušao da fizički spreči služenje liturgije, koju su hteli da služe sveštenici vladike Artemija. On (Nikanor) je doveo nekoliko desetina sveštenika i cela situacija je bila na ivici incidenta, koji je sprečen time što je druga strana bila razumnija od vladike Nikanora“, rekao je Veljković.

Upitan da li postoji zvaničan stav crkve po LGBT+ zajednice, Veljković ocenjuje da neki zvaničan stav ne postoji, nego se daju neke ad hok izjave.

„Tako je patrijarh Porfirije prošle godine dao izjavu koju smo mogli da tumačimo da Crkva nema neke primedbe kada je reč o Zakonu o istopolnim zajednicama, da bi samo mesec dana kasnije Sinod izdao saopštenje gde se protivi tom zakonu, a i patrijarh je član Sinoda“, rekao je Veljković i dodao da smo svedoci i da su neke vladike SPC imale slične seksualne sklonosti.

Veljković je ocenio da kada je u pitanju politika i društvo da bi tu Crkva trebalo da se suzdrži od nametanja svog stava celom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari