Veselinović o trgovini glasova Roma: Ozbiljno krivično delo, ali do sada nisu odgovarali ni "kupci", a ni "prodavci" 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ ocenjuje za naš list da su Romi, nažalost, uvek bili najpodložniji kod kupovine glasova, i da to nije nikakva novina.

Naš sagovornik je reagovao na izjave predsednika predsednik Romske partije Srđana Šajna o tome kako su pripadnici njegove zajednice ucenjivani, primoravani ili plaćeni da glasaju.

– To je javna tajna i svaki čovek u Srbiji zna da se na svakim izborima u romskim naseljima organizuje kupovina i prodaja glasova. Čak postoje i snimci i fotografije, ali i Goran Vesić u Marinkovoj bari dogovara neku sličnu transakciju. Ne mogu da govorim o ciframa koje su date jer bi to bilo neozbiljno, ali svakako je značajna i velika suma u pitanju. To je ozbiljno krivično delo, ali do sada nisu odgovarali ni „kupci“, a ni „prodavci“ glasova jer je to jedan očigledno veliki rezervoar glasova – ukazuje Veselinović.

On dodaje da su pored novca, Romima deljeni i paketi hrane, dovođeni lekari da im mere pritisak, delili su im kineske naočare sa dioptrijom, “ali isključivo pred izbore i samo tada”.

– Žao mi je što se sa jednom ovako osetljivom grupom manipuliše i što se iskorišćavaju, ali su ipak i oni sami dobrim delom odgovorni zbog toga jer dobrovoljno i rado pristaju da prodaju glas za hiljadu ili dve hiljade dinara. Da se razumemo, prodaja glasova nije svojstvena samo Romima već i svim drugim grupacijama, Srbima posebno. To je pred izbore postao ozbiljan biznis, pogotovo za posrednike koji ogroman novac zadržavaju za sebe. Tek kada neko od kupaca, prodavaca i nalogodavaca bude završio u zatvoru možemo očekivati da će taj problem kupoprodaje glasova početi da se rešava – zaključuje Veselinović.

Podsetimo, Srđan Šajn je za naš list naveo da je više od dva miliona evra dato pripadnicima romske zajednice da bi svoj glas dali na nedavnim izborima, a kako su sada ucenjeni socijalnim primanjima ili radnim mestom, da o tome ne smeju da pričaju.

Romska partija je u nedelju izdala saopštenje o ucenama, pritiscima ali i kupovini glasova kada je romska populacija u pitanju. Naš list je potom napisao seriju tekstova u kojima je Šajn precizirao svoja saznanja. Pokušali smo da dobijemo izjavu od više predstavnika različitih romskih udruženja i pojedinaca, ali niko nije želeo javno da komentariše navode koje je saopštila Romska partija i njen predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari