knjige_udžbeniciFoto: Pixabay/LubosHouska

Grad Beograd raspisao je danas Javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava u vrednosti četiri udžbenika za prvi i drugi razred osnovne škole, namenjen roditeljima 34.000 učenika upisanih u ta dva razreda državnih škola na teritoriji glavnog grada, osim onima koji po drugom osnovu već imaju pravo na besplatne udžbenike.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je na konferenciji za medije da je ukupna vrednost programa oko 100 miliona dinara, dok se prosečan iznos predviđene bespovratne podrške kreće oko šest hiljada dinara, i biće uplaćen direktno na račun roditelja koji učestvuju na konkursu, bez obzira na njihovo materijalno stanje.

Preko konkursa moći će da se dobije novac za četiri udžbenika – za matematiku, srpski ili maternji jezik, predmete Svet oko nas i izabrani strani jezik.

Prijava će se odvijati preko Fondacije za mlade talente grada Beograda, a Vesić je naglasio da će cela procedura moći da se sprovede potpuno onlajn, u kom slučaju će roditelji dostavljati skenirana dokumenta.

„Svi roditelji učenika koji su se u beogradske osnovne škole upisali u prvi i drugi razred u školskoj 2021/22. godini mogu da konkurišu za bespovratnu pomoć od 20. avgusta pa do 30. septembra, a od dokumentacije im je potrebna potvrda o upisu u školu, na kojoj se nalazi i odluka o izboru udžbenika, kopija lične karte i kopija bankarske kartice na kojoj se vidi broj računa roditelja“, rekao je Vesić.

Jedina grupa roditelja koja nema pravo učešća na danas raspisanom konkursu su oni čija deca već imaju pravo na besplatne udžbenike preko programa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koji je namenjen roditeljima slabijeg materijalnog stanja, dodao je Vesić.

Podsetio je da grad Beograd privodi kraju projekat dodele tableta za 67.592 učenika od trećeg do šestog razreda osnovnih škola, kao i da će nastavnici i učitelji koji predaju đacima od trećeg do šestog razreda dobiti laptopove.

Zahvaljujući tim projektima Beograd će, prema Vesićevim rečima, rasteretiti roditelje ukupno 100.000 osnovaca, što, kako tvrdi, ne rade gradovi poput Pariza, Beča ili Berlina, niti ijedna lokalna samouprava u Srbiji ili na Balkanu.

„Razlog leži u tome što imamo više sredstava, i možemo da uložimo u obrazovanje, jer je činjenica da je to najbolje ulaganje, u budućnost dece i u budućnost zemlje“, poručio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari