Vesić: Požar u Vinči je pod kontrolom, MUP: Sprečeno širenje vatre na okolinu 1foto FoNet/MUP Srbije

Požar koji je izbio na deponiji Vinča je pod kontrolom, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i naveo da će dogašavanje požara trajati nekoliko dana i da će biti dima, ali da nema opasnosti da se vatra proširi.

Vesić je naveo da se trenutno na terenu nalazi pet vatrogasnih vozila, 15 vatrogasaca i pet cisterni – tri cisterne JKP “Gradska čistoća” i dve JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Gostujući na Pinku, rekao je da je na deponiji Vinča sinoć oko 20.30 sati izbio požar i da je tokom noći stigla i teška mehanizacija da bi se njom bacala zemlja kako bi se smeće prevrtalo i požar gasio, te da od jutros rade četiri velika kamiona teške mehanizacije.

“Požar se prostire na oko pet hektara. Građani će moći da vide dim još nekoliko dana, obzirom da će gašenje trajati sigurno dan ili dva. Požar je sada pod kontrolom, ali će njegovo dogašavanje trajati nekoliko dana tako da u tom smislu nema opasnosti da se požar proširi, što je važno”, istakao je Vesić.

Zahvalio je Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova koji su, istakao je, sjajno reagovali.

Kako je precizirao, dojavu da je izbio požar dobili su u 20.29 sati, a već u 20.42 bili na deponiji.

Vesić je podsetio da je deponiju u Vinči procesom javno-privatnog partnerstva preuzela francusko-japanska kompanija “Beo čista” i da su tamo već izgrađeni postrojenje za preradu građevinskog otpada, postrojenje za proizvodnju struje iz otpada, nova sanitarna deponija sa prečišćivačem za preradu otpadnih voda.

“Deo deponije koji gori, po rubnim delovima, u procesu je zatvaranja tako da će jednom zauvek biti zatvorena i više se takve stvari neće dešavati”, istakao je Vesić za Pink.

MUP: Požar u Vinči stavljen pod kontrolu, sprečeno širenje vatre na okolinu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je „zahvaljujući brzoj i pravovremenoj reakciji pripadnika Sektora za vanredne situacije sprečeno širenje požara na deponiji Vinča koji je pretio da zahvati nisko rastinje i okolinu“.

U saopštenju se navodi da su pripadnici Sektora za vanredne situacije „stavili pod kontrolu“ požar na deponiji Vinča, kao i da se trenutno na licu mesta nalazi šest vozila sa 15 vatrogasaca, koji, uz pomoć radnih mašina komunalnih službi, vrše gašenje i zatrpavanje površine koja gori.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je ranije danas da je požar u Vinči prijavljen sinoć u 20.30 sati, kao i da se očekuje da će dogašavanje požara trajati danima, a da će za sve to vreme građani moći da vide dim iz pravca deponije.

Više udruženja građana i ekoloških pokreta zatražilo je danas da nadležni na gradskom i republičkom nivou izađu sa preciznim podacima o zagađenju zbog požara u Vinči, za koji su naveli da predstavlja „toksični incident“, kao i da se proglasi vanredna situacija u Beogradu.

O požaru u Vinči kasno sinoć su javili mediji, pozivajući se na objave građana sa društvenih mreža, na kojima se video veliki oblak crnog dima.

Ekološke organizacije traže da se nadležni izjasne o ‘toksičnom incidentu’ – požaru u Vinči

Ekološke organizacije i udruženja građana okupljene oko Ekološkog ustanka saopštile su danas da zahtevaju da nadležni iz gradskih i republičkih institucija „hitno reaguju na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča“, a koji se sinoć mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda, jer je u toku „toksični incident“.

U saopštenju se navodi da dužnost gradskih i republičkih organa nije samo da upravljaju otpadom i sprečavaju ovakve incidente, „već i da urgentno i tačno obaveste javnost ukoliko do njih dođe“.

„Očigledno je da je vatra zahvatila veliku površinu deponije, što za posledicu ima direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija u vazduh, koje sada u oblaku dima natkriljuju Beograd, šire područje i ulaze u sve domove. Ljudi u Srbiji imaju pravo da znaju kakav vazduh udišu i kakve to posledice ima po njihovo zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Ekološke organizacije zahtevaju da nadležni odmah saopšte uzrok incidenta ali i moguću opasnost trovanja stanovništva ovim materijama.

„U toku je toksični incident koji ugrožava zdravje i bezbednost svih građana šireg područja Beograda i građani hitno moraju biti obavešteni o svim pitanjima vezanim za ovu opasnost“, navodi se u saopštenju i dodaje da će u suprotnim biti podnete krivične prijave „za kršenje Zakona o zaštiti vazduha, kao i Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Od Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja grupa od 26 ekoloških pokreta je zatražila „da se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Grada Beograda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari