Vesna Pešić: Večita buntovnica 1Vesna Pešić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Ko to kaže, ko to laže“ da je srpsko pravosuđe sporo i nefunkcionalno?

Tužilaštvo je nedavno ekspresno pokrenulo istragu protiv Vesne Pešić zbog čuvenog tvita „cev u glavu“ i odmah je saslušana u policiji.

Mnoge je tvit šokirao, druge je šokiralo što se neko šokira i optužuje Vesnu Pešić da poziva na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića

„Nekako mi malo imponuje da u ovim godinama postanem tako velika državna opasnost“, izjavila je ona za N1.

Doajenka višestranačkog sistema Srbije, Pešić je bezbroj puta pokazala da je „bez dlake na jeziku“ i „oštrog pera“.

Bila je i u zatvoru i to 1985. zbog organizovanja opozicionog skupa.

Odlučno je kritikovala srpsku politiku devedesetih i Slobodana Miloševića, ali nije bila nežna ni prema njegovim „naslednicima“, posebno bivšem predsedniku Borisu Tadiću.

Neki joj i danas zameraju što je 2012. pozivala na promenu tadašnje vlasti i pominjala „strateško glasanje“ za Tadićevog protivkandidata Tomislava Nikolića.

Brzo je počela i naprednjake da kritikuje, a zbog teksta na „Peščaniku“ ministar policije Nebojša Stefanović je tužio i dobio spor.

Tviter je dušu dao za oštro pero Vesne Pešić, koja na ovoj mreži polemiku trenutno vodi sa vlasnikom „Pinka“ Željkom Mitrovićem.

„Pendrečenje po guzovima, to može samo u vašoj „Zadruzi“.

To što ste vi za pendrečenje moje malenkosti, kod mene vi ne stojite ništa bolje. Za vama ne bih zažalila“, odgovorila je Pešić Mitroviću.

„Potkačila“ je i Danas, tvitom da su nam kolumne „ispod svakog nivoa“.

Rođena je 1940. u Beogradu, po profesiji je sociolog.

Bila je viša naučna saradnica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Objavila je veliki broj naučnih radova i učestvovala na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Politički je aktivna od uvođenja višestranačja.

Osnivačica je Centra za antiratnu akciju, prve mirovne organizacije u Srbiji, 1991. godine.

Bila je predsednica Građanskog saveza Srbije, jedne od retkih partija koja se devedesetih suprotstavljala ratnoj politici.

Bila je među liderima koalicije „Zajedno“ i na protestima 1996/97. ne samo da se nagutala suzavca već je doživela i policijsko pendrečenje na protestu na Brankovom mostu u noći između 2 i 3. februara 1997. Bili su to pravi, a ne pendreci iz Mitrovićevog tvita.

GSS se 2007. ujedinio sa LDP Čedomira Jovanovića, a Pešić je izabrana za predsednicu Političkog saveta LDP.

Zbog neslaganja sa Jovanovićem LDP napušta 2011. Bila je ambasadorka u Meksiku i poslanica u više saziva Skupštine Srbije.

Dobitnica je više međunarodnih nagrada za demokratiju i borbu za ljudska prava, među kojima i „Andrej Saharov“ za 1997. Iste godine je predložena za Nobelovu nagradu za mir.

Februara 2012. saopštila je da se povlači iz politike. Ali, ne može politika iz Vesne Pešić.

„Danas imamo vladavinu glupih. Vladavinu neobrazovanih. Takav nam je predsednik i ljudi oko njega. Pa, njima se svaka rečenica završava sa Đilas“, izjavila je nedavno za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari