Vesna Todorčević izabrana za redovnu profesorku 1Foto:vikipedija

Senat Univerziteta u Beogradu izabrao je Vesnu Todorčević za redovnu profesorku Fakulteta organizacionih nauka.

Za nju je na današnjoj sednici Senata glasalo 27 članova, troje je bilo protiv, a sedam uzdržano. Glasanju je prethodila u rasprava u kojoj su pojedini članovi Senata tražili da se ova tačka dnevnog reda ponovo odloži, s obzirom da Veće grupacije prirodno-matematičkih nauka nije dostavilo obrazloženje zašto nisu podržali njen izbor u zvanje redovne profesorke.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je prenela članicama Senata obrazloženje da predsednik Veća zbog zdravstvenih razloga nije mogao da zakaže sednicu, a da njegov zamenik to takođe nije uradio jer ima povišen krvni pritisak zbog čega pije terapiju i ne sme da se izlaže stresu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić je pročitao dopis predsednika Veća, koji je molio da se izbor profesorke Todorčević pomeri, jer formalni rok do kojeg to telo treba da se izjasni nije istekao, a ceo slučaj je ponovo vraćen na Matematički fakultet, koji je dobio nalog prosvetne inspekcije da ponovi glasanje. Inspekcija je zamerila tom fakultetu što su pri davanju mišljenja o izboru Vesne Todorčević glasali svi članovi Nastavno-naučnog veća, a ne izborno veće. Dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić je ocenio da je kandidatkinja “vrlo agresivna” i da je najstručniji organ u izboru u zvanja matični fakultet, a da je Senat predstavničko telo.

Na to je oštro reagovala rektorka, koja mu je poručila da izražava nepoštovanje prema Senatu i da zbog toga može da ga udalji sa sednice. Ona je naglasila da je Senat stručno, a ne predstavničko telo Univerziteta i da nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje obrazloženje predsednika Veća grupacija prirodno-matematičkih nauka. Pojedini članovi Senata su ukazali da se mora voditi računa o interesu kandidata, a na kraju diskusije rektorka Popović je odlučila da stavi na glasanje predlog o izboru profesorke Todorčević.

Slučaj profesorke Todorčević je uzburkao javnost u poslednjih mesec dana između ostalog i zato što se i njeno porodiljsko odsustvo u pojedinim situacijama navodilo kao argumentacija za neizbor zbog nedovoljnog broja časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari