Vest o hapšenju jednog od direktora zaječarskog Vodovoda nije iznenadila Zaječarce 1Foto: M. S. / Danas

Vest da je policija uhapsila Nikolu Šarčevića (38), odgovorno lice u JKP Vodovod Zaječar, zbog sumnje da je jednoj firmi isporučivao i naplaćivao pijaću vodu kao tehničku i tako prisvojio oko 35,5 miliona dinara, iznenadila je građane u Zaječaru, ali ne i opozicione političare.

Uglješu Đuričkovića, odbornika “Zaokreta”, ne iznenađuje hapšenje tehničkog direktora JKP “Vodovod”, s obzirom na to da već godinama, kako on ističe, pokušava da ih uveri u to da je moguće kroz istu cev isporučiti istovremeno pijaću i tehničku vodu.

“On bez pardona, po sopstvenom priznanju, naplaćuje privatnoj firmi pijaću vodu po povlašćenoj ceni, nezakonito utvrđenoj i da se sve vreme oglušuje o naše napore da mu objasnimo da ne samo da je to nemoguće, nego je i protivno zakonu. Ono što me iznenađuje jeste da državni organi rade svoj posao. Nadam se da će, bez prejudiciranja ishoda, pravda biti zadovoljena i to vrlo brzo, ali isto tako da državni organi neće stati samo na ovom slučaju, pošto zaječarska gradska vlast i njena preduzeća rade po sličnom modelu kao i ovo preduzeće”, ističe Đuričković.

Odbornica, političke platforme “Možemo Bolje” Dragana Rašić kaže za Danas da sve što podseća na funkcionisanje sistema nama je čudno i sumnjivo.

“Kada kažem „sumnjamo i čudimo“ prvenstveno na sebe mislim jer me iskustvo uči neprestano. Ako je po modelu, sumnjam da se radi o sportskom ribolovu, a to znači da ribu uhvatimo, poljubimo i vratimo u vodu ili, u ovom slučaju, uhapsimo, uslovno osudimo ili nešto minimalno zatvorski, za šta žrtvenik primera dobije pozamašnu apanažu, pa vratimo na funkciju, i stvar rešena. Ne može se odgovarati dva puta za isto delo, i vuk sit i ovce na broju. Na sudu je najveća odgovornost”, istakla je Dragana Rašić.

Predsednik Gradskog odbora “Narodne stranke” u Zaječaru Goran Kalčević kaže da su oni još 4. decembra 2020. godine obavestili na konferenciji za medije javnost o katastrofalnom poslovanju, odnosno ukazali na nezakonito poslovanje od strane v.d. direktora JKP “Vodovod”.

“Nakon toga su podnete krivične prijave po kojima je postupilo Posebno odeljenje za korupciju VJT Niš, koje je tek sad reagovalo, sa zakašnjenjem. Od tada bojim se, učinjena je nenadoknadiva šteta Vodovodu, a samim tim i nama građanima Zaječara, koji su isti taj vodovod gradili od samodoprinosa i koje je postalo naše najvrednije preduzeće, a koje korumpirana, bahata vlast SNS-a sistematski uništava kako bi došlo do javno-privatnog partnerstva, odnosno otuđenja naše najvrednije imovine. Takođe, apelujemo na pomenuto posebno odeljenje za korupciju VJT Niš da hitno postupa i po drugim brojnim krivičnim prijavama koje su sakrivene po raznim fijokama”, ističe on.

Dok su političari iz opozicije komentarisali današnje hapšenje, predsednici SNS-a i SPS-a u Zaječaru, nisu imali komentar, dok je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić napisao u poruci sledeće:

“Pogrešili ste broj. Ovo je broj gradonačelnika, a ne PU Zaječar i tužilaštva”.

Građane koje smo zatekli u centru grada ili nisu čuli šta se jutros dogodilo, a oni koji su čuli, kazali su da je to trebalo mnogo ranije da se dogodi.

“Tek sada? Pa to je trebalo da se dogodi mnogo ranije. Pre dve ili tri godine. Bojim se da će da ga puste, kao i sve do sada”, kaže penzioner koji je želeo da ostane anoniman.

Podsećamo, 14. Oktobra raniju presudu Višeg suda u Zaječaru, po tužbi zaposlenog Tomislava Petkovića, kojom je utvrđeno da je u period od januara do novembra 2020. godine bilo mobinga u Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod”, dok je funkciju v.d. direktora obavljao sada tehnički direktor Nikola Šarčević, potvrdio je Apelacioni sud u Nišu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari