"Dobio sam otkaz posle 32 godine rada": Bivši predsednik sindikata u zaječarskom Vodovodu ostao bez posla 1Foto: M.S. / Danas

Tomislav Petković je više decenija radio u Vodovodu u Zaječaru, sve do ove godine, kada je dobio otkaz. Bio je i u nekoliko mandata predsednik sindikata.

Prema rečima sagovornika Danasa, on je jedan od osam radnika, koji su dobili otkaz u ovom preduzeću. Razlog otkaza, kako on kaže, je to što je bivši VD direktora zakon gurnuo po stranu.

„U „Vodovodu“ sam radio 32 godine do otkaza koji sam dobio 4. aprila ove godine. Bio sam poslovođa elektromašinskog održavanja, u tri mandata sam bio član Nadzornog odbora, a u četiri mandata sam bio predsednik sindikata „Nezavisnost“ u „Vodovodu“. Dolaskom Šarčevića svi zakoni su gurnuti u stranu, i Zakon o zaštiti uzbunjivača i Zakon o mobingu kao i Zakon o sindikatima. On jednostavno to ne poštuje i svim ljudima koji mu ukazuju na greške kažnjava i daje im otkaze. Ja sam jedan od osmoro radnika koji su dobili otkaz”, počinje priču, sada već bivši radnik Vodovoda.

On kaže da je najveća Šarčevićeva nezakonita radnja odluka da se povlašćenom kupcu prodaje voda po ceni od 38 dinara.

“Mi smo postavljali pitanje ko je doneo tu odluku i on je rekao da je sam doneo i da se to odnosi na tehničku vodu. Tehnička voda u „Vodovodu“ ne postoji. Neverovatna je činjenica je da njegov zaključak da on distribuira tehničku vodu kroz istu cev za polivanje voćnjaka i pijaću vodu za ljude u okolnim selima, što je neverovatno”, objašnjava Tomislav Petković i dodaje:

“Najspornije je možda u celoj ovoj priči što je njemu istekao mandat vd direktora, jer znamo da je po zakonu mandat vd direktor samo godinu dana i nakon isticanja tog perioda on ne može više biti direktor i on je lice koje nakon tog perioda više nije ovlašćen da donosi odluke. Međutim, on je i dalje nastavio da vrši funkciju direktora i svi su se oglušili o to pravilo.“

Na pitanje dopisnika Danasa šta tužilaštvo i sud kažu na to, da je Šarčević na mesto vd direktora duže nego što je propisano zakonom, Petković odgovara:

„Tužilaštvo kaže da je on upisan u APR kao direktor i to je za njih kao neki validan dokument, a taj isti APR očekuje da neko iz „Vodovoda“ pošalje dokumentaciju o njegovoj funkciji da je njemu mandat isteko, dakle tužilaštvo se nije bavilo konkretno njegovom situacijom da li je on vršilac dužnosti ili mu je isteko mandat.“

"Dobio sam otkaz posle 32 godine rada": Bivši predsednik sindikata u zaječarskom Vodovodu ostao bez posla 2
Foto: Printscreen N1

Prema njegovim rečima otkazu je prethodilo to što je Šarčević izbegavao kontakte sa njim, kao i razgovore, i da mu je to bio jasan signal da želi da ga skloni iz firme.

„U poslednje vreme izbegavao je razgovore sa mnom jer nije imao adekvatne odgovore na moja pitanja. Kao razlog za otkaz naveo je nepoštovanje discipline s moje strane i to je sve netačno jer je njemu bio cilj da me skloni iz „Vodovoda“, zato što ako mene može kao predsednika sindikata da skloni, to je bilo upozorenje šta treba da očekuju drugi koji bi se protivili njegovim odlukama”, ističe on za Danas.

Tomislav kaže i to da je „Vodovod“ svojevremeno radio širenje distributivne mreže po okolnim selima, a od dolaska novog vd direktora Šarčevića, ti radovi su svedeni na minimum.

“Ti radovi uglavnom su rađeni bez odgovarajuće dokumentacije od stručnih ljudi. U „Vodovodu“ su otkaze tada dobili mašinski inženjer Dragoslav Ilić koji je bio tehnički direktor, i šef knjigovodstva Malina Đorđević. Mi u „Vodovodu“ nemamo više stručna lica poput mašinskog inženjera, hidro inženjera, građevinskog inženjera, i odluke sada donose neki ljudi koji su priučeni i nemaju adekvatnu školsku spremu”, objašnjava bivši predsednik sindikata vodovoda i dodaje:

“To je bio i jedan od razloga za otkaz jer sam naveo da imamo ljude koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu da obavljaju određene poslove i to je shvaćeno kao uvreda”.

On kaže da nije imao prilike da upozna novog vd direktora Bratislava Stanića, ali mu nije jasno zašto je opet izabran vd direktora, kada je već završen konkurs za direktora.

“Činjenica je da je konkurs raspisan i da je završen. Prijavilo se četiri ili pet kandidata koji ispunjavaju sve uslove, ali da je mimo toga imenovan novi vd direktora za koga sam čuo da ne ispunjava potrebne uslove”, tvrdi naš sagovornik.

Šarčević opet ne odgovara na postavljena pitanja dopisnika Danasa

Bivši vd direktora JKP “Vodovod” u Zaječaru, a sada tehnički direktor Nikola Šarčević, umesto da odgovori na postavljena pitanja koja su u interesu javnosti, opet je govorio o dopisniku Danasa da neobjektivno prenosi dešavanja u ovom preduzeću.

Takođe, on je istakao u dopisu da njihovi bivši zaposleni, a ujedno i aktivisti u određenim političkim organizacijama, sprovode svojevrsnu hajku protiv njega i konstantno obmanjuju javnost o radu preduzeća, te je njegova dužnost da ih demantuje.

Kao što smo naveli, umesto odgovora na postavljena pitanja stigao nam je ovakav odgovor iz JKP “Vodovod”  u Zaječaru.

“Novo rukovodstvo insistira na poštovanju zakona, te je nad zaposlenima koji su se oglušili, sproveden disciplinski postupak i podnešene su krivične prijave. Najveći uspeh novog rukovodstva je bio da klijentima naplati retroaktivno potraživanja iz 2018. godine. Prodaja tehničke vode po 38 dinara odnosno sa PDV-om od 45 dinara je urađena u skladu sa zakonom o komunalnim delatnostima i o vodama, gradske odluka o vodosnabdevanju, i odlukom nadzornog odbora. Za osnivača GU Zaječar je meradovno rešenje o imenovanju i o razrešenju direktora, dok je za sud meradovan uvid u APR, te ostaje upitno zašto po vama to nije u skladu sa zakonom kada postoje i pravosnažne sudske odluke, da je obavljanje funkcije sve do razrešavanja u skladu sa zakonom“, navodi se u odgovoru „Vodovoda“.

U dopisu se ističe da je Tomislavu Petkoviću uručen otkaz ugovora usled niza radnji kao što su „otuđenje imovine preduzeća, učestalo napuštanje radnog mesta u radno vreme, i evidentiranje da je sebi upisao 250 časova prekovremenog rada, a da pritome nije ni minut ostao posle 15 časova, dalje komentarisanje prepustićemo sudu na odlučivanje jer nam je već i inspekcija rada ukazala da smo uradili sve u skladu sa zakonom“.

„Odluke novog rukovodstva i zahtevanja odogovornosti u radu zaposlenih donele (su) boljitak preduzeća koji se ogleda u isplaćivanju kreditnih zaduženja, višemilionskim investicijama koje ranije nisu bile moguće, kupovinom nove mehanizacije u sustignutim, a sada i redovnim primanjima ličnog dohotka kao i u više desetina miliona dinara svakog trenutka na računu našeg JKP”, kaže se u odgovoru koji je potpisao tehnički direktor Nikola Šarčević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari