Bivša šefica računovodstva zaječarskog Vodovoda: O nezakonitostima u preduzeću obavešten je i Vučić 1Foto: M.S/Danas

Bivši šef računovodstva u JKP “Vodovod” u Zaječaru, Malina Đorđević, radila je u pomenutoj firmi 21 godinu. Od 2009. godine bila je u knjigovodstvu na poslovima materijalnog knjigovođe, a od 2017. godine na poslovima šefa računovodstva. Oktobra meseca minule godine dobila je otkaz.

Prema njenim rečima u JKP “Vodovod” po dolasku, sada već bivšeg VD direktora, sadašnjeg tehničkog direktora, Nikole Šarčevića, nastao je opšti metež i haos.

“Narušeni su međuljudski odnosi, napravljena je podela na podobne i nepodobne radnike. Bivši VD direktora Nikola Šarčević, je tada zapretio zaposlenima iz računovodstva, na sastanku, rekavši da je „olovka kod njega“ i da moramo da radimo kako on kaže”, ističe sagovornica Danasa.

Ona kaže da je na nju kao šefa računovodstva vršen pritisak od strane Nikole Šarčevica i finansijskog direktora Ljiljane Bocić da knjiži poslovne promene koje su nezakonite, a takvih primera u Vodovodu, prema njenim rečima, ima dosta.

“S obzirom da zakon nalaže drugačije, naravno da se nisam usudila da tako radim. Bila sam izložena raznim pritiscima, ucenama, i pretnjama. Bila sam u situacijama da za knjiženje jednog računa, čekam po 15-20 dana potkrepljujuću dokumentaciju da bih mogla da proknjižim račun, dok je svakodnevno na mene vršen pritisak da to uradim bez dokumentacije”, objašnjava Malina Đorđević.

Sagovornica Danasa kaže da je jedan od primera, a ima ih puno, je kupovina „osnovnog sredstva u pripremi“ u vrednosti od skoro 30 miliona dinara.

“Finansijski direktor Ljiljana Bocić vršila je pritisak na mene da taj račun proknjižim bez ikakve prateće dokumentacije. Na moje pitanje „Šta smo to kupili“, Bocićka je odgovorila „Ne znam, videćemo“. Inače, ovaj račun je sastavni deo sporazuma koji je sačinjen sa povlašćenim korisnikom vodosnabdevanja, kome se prodaje voda po ceni od 0,32 eura, ili 38 dinara po metru kubnom. Ove fakture na 38 dinara izrađuje lično finansijski direktor Ljiljana Bocić”, tvrdi bivša šefica računovodstva u JKP “Vodovod” u Zaječaru.

Ona još jednom ističe da je na nju između ostalog, vršen pritisak ucenjivanjem i pretnjama otkazom da izrađuje fakture, na šta, kako ona kaže, nije pristala.

“Sličnih primera knjiženja je puno, a ovakvim načinom fakturisanja VD direktor Nikola Šarčević i finansijski direktor Ljiljana Bocić naneli su Vodovodu štetu koja se meri milionima. Tačnije, Vodovod je oštećen za 42 miliona dinara bez PDV-a i to, fakturisanjem vode na 38 dinara naneta je šteta od 16 miliona dinara, a kupovinom „Nečega“, a kasnije smo saznali da je to crpna stanica Halovo, u vrednosti od 26  miliona dinara bez PDV-a. Govorim za period od 2019. do 2021. godine”, kaže Malina.

Kako ona ističe utrošena voda kod povlašćenog korisnika zaključno sa decembrom 2019. godine fakturisana je po punoj ceni 141,50 dinara po metru kubnom.

“Nakon toga su Nikola Sarčević i Ljiljana Bocić zbog sporazuma sa povlašćenim korisnikom, od 2020 godine vršili fakturisanje utrošene vode po ceni od 38 dinara za navodnu tehničku vodu, a tehnička voda zapravo ne postoji i nije odobrena od strane osnivača”, objašnjava ona.

Malina Đorđević kaže da je 13. marta na 132. sednici Gradskog veća usvojena cena tehničke vode, ali je već 3. juna 2020. godine, povučena, kao i saglasnost na elaborat o ceni tehničke vode sa obrazloženjem da čl.2. zakona o komunalnim delatnostima, tehnička voda nije predviđena kao delatnost opšteg interesa.

Prema njenim rečima slične situacije su i sa mnogim drugim navodnim “radnjama” koje je Nikola Šarčević sprovodio sa Ljiljanom Bocić.

“To je preuzimanje vodosnabdevanja u selima, fakturisanje MZ, izrada procene imovine obaveze i kapitala i niz ostalih radnji za koje su na kraju meni nametnute kao odgovornost. Nikola Šarčević je promenio revizorsku tipsku izjavu o odgovornosti za finansijske izveštaje i umesto odgovornog lica direktora prepravio je da je odgovorno lice rukovodilac računovodstvene službe”, kaže Malina Đorđević i dodaje:

“Sve ove radnje sprovede su od strane VD-a i Ljiljane Bocić, a Nikola Šarčević je stavljao meni na teret. Oni su se pravili da nemaju pojma o tim radnjama”.

Zbog svega toga, Malina kaže, obratila se DRI krajem 2020. godine, a po savetu nadležnih institucija takođe se obratila VJT Niš, i obavestila, o navodnim nezakonitim radnjama rukovodstva.

“Marta prošle godine obratila sam se dopisom i obavestila predsednika Aleksandra Vučića o celokupnoj situaciji u Vodovodu. Dobila sam potvrdnu informaciju iz kancelarije predsednika Vučića da mu je sve prosleđeno i da je predsednik upoznat sa time. Kako je koji radnik dobijao otkaz, samo zbog toga jer je imao uvid u njihove nezakonite radnje, ja sam obaveštavala predsednika Vučića o tome i trazila pomoć”, kaže naša sagovornica.

Kako ona kaže od svega dobila je samo odgovor ministarke lokalne samouprave, Marije Obradović, koja je naglasila da će dobiti odgovor i da će je gradonačelnik grada Zaječara, Boško Ničić, obavestiti o tome.

“Napominjem da je gradonačelnik grada Zaječara više puta obaveštavan o stanju u Vodovodu, i naravno tu se priča završava. Ne postoji ministarstvo kojem se nisam obratila za pomoć, od Ministarstva pravde preko MUP-a, pa sve do gradonačelnika i nadzornog odbora zaječarskog Vodovoda”, navodi Malina Đorđević.

Naša sagovornica ističe da Nikola Šarčević ima više od 20 sudskih sporova koji se protiv njega vode pred sudovima u Zaječaru, što za mobing, što sa poništaj opomena i otkaza.

“Vodovod do sada to košta blizu osam miliona dinara. To je takođe šteta Vodovodu zbog neodgovornog ponašanja bivšeg VD direktora. Šarčević je angažovao novu advokatsku kancelariju te tako sada ima angažovane dve kancelarije. Napominjem da je Šarčeviću po zakonu prestao da važi mandat VD direktora u martu 2020. godine, te se postavlja pitanje koliko su ovi ugovori sa advokatskih kućama važeći. Samim tim se postavlja pitanje ko će da nadoknati štetu od oko osam miliona dinara ovom preduzeću”, pita Malina Đorđević.

Posle 21 godinu rada u zaječarskom Vodovodu dobila je otkaz ugovora o radu 1. oktobra minule godine. Kao razlog navodi se njeno učešće u iznuđenom protestu, odlazak u Beograd do Agencije za mirno rešavanja sporova i storniranje računa korisnicima.

“Zapravo, razlog je taj što nisam htela da radim protiv zakona, što sam imala uvid u vršenju nezakonitih radnji. Sve osnovne radnje koje su Šarčević i Ljiljana Bocić sprovodili, a koje su bile mimo zakona sa naznakom kasnije to da „ispeglaju“, na kraju su bile meni nametnute kao odgovornost. Sa Šarčevićem imam tri sudska spora pred sudovima u Zaječaru – za mobing, za poništaj opomene pred otkaz i za otkaz ugovora o radu”, objašnjava sagovornica.

Prema njenim rečima ovakvim navodno, bahatim i nemoralnim ponašanjem Šarčevića i prisiljavanjem na sprovođenje, navodnih, nezakonitih radnji, maltretiranjem i ucenama, dovedena je u stanje zdravstvenih problema, a otkazom u stanje borbe za egzistenciju.

“Suprug i ja podigli smo kredit radi kupovina kuće, a sada sam dovedena u situaciji da to ne mogu da plaćam. Koliko god bila spora, smatram da je pravda dostižna i strpljivo čekam. Ne želim da se predam”, zaključila je Malina Đorđević.

U Vodovodu se ne slažu sa pitanjima

Novinar Danas postavio je nekoliko pitanja JKP “Vodovod” u Zaječaru mejlom ali umesto odgovora dobili smo konstataciju da postavljena pitanja njihovom preduzeću ne odgovaraju tekstu i izjavama naših saradnika, kao i da nemaju uvid pre dostavljanja odgovora, te i mogućnosti da ih demantuju u celosti.

To, prema njihovim rečima, dokazuje upravo zlonamernost i skrivene motive „kojima se služimo u dnevno poltičkim napadima koje tendeciozno sprovodimo nad njihovim preduzećem“.

Iz Vodovoda naglašavaju da usled navodno neobjektivno prenetih odgovora, izvučenih reči iz konteksta u prošlom tekstu, pri čemu, kako ističu, nismo ni približno podjednako zastupili njihovu stranu, oni neće odgovoriti na naša pitanja.

Ipak, u dopisu navode da  je Malina Đorđević zbog nesavesnog rada računovodstva, odnosno lošeg knjiženja, DRI je u kontroli u 2018. godini ukazala na nepravilnosti, te je 2021. godine kompletno rukovodstvo pravosnažno osuđeno za privredni prestup. Oni takođe ističu da se nesavesni rad Maline Đorđević ogleda u neizdavanju računa za isporučenu vodu nekim mesnim zajednicama i preduzećima u 2018/19. godini, pre stupanja na dužnost novog rukovodstva.

Dolaskom nove finansijske direktorke Ljiljane Bocić, dodaje se, utvrđeno je da je šef računovodstva odgovoran i za neopravdano storniranje računa za vodu građana čime je preduzeću naneta šteta od više desetina miliona dinara.

Prema njihovim rečima, Malina je sa ovakvim načinom rada nastavila do odlaska na bolovanje, a sa bolovanja se, kako oni tvrde, politički angažovala kao potpredsednik Stranke slobodi i pravde u Zaječaru, pri čemu je slala svakakva obaveštenja mnogim institucijama i učestvovala u političkom mitingu, te joj je zbog zloupotreba i otkazan ugovor o radu.

Na kraju odgovora naglašeno je da samo njihov tekst u celosti možemo da prenesemo.

Podsećamo, krajem maja za Danas je govorio bivši tehnički direktor zaječarskog Vodovoda, Dragoslav Ilić, koji je otkaz u ovom preduzeću dobio tri meseca pred penziju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari