Novi sukob među naprednjacima: Da li gradonačelnica Niša sprovodi Vučićevu politiku ili kampanju protiv Vodovoda zbog “jednog moćnika”? 1Foto: JKP Naissus

Gradski odbornik i funkcioner Srpske napredne stranke Miloš Banđur, inače bivši narodni poslanik, optužio je gradonačelnicu Niša i  članicu Predsedništva SNS-a Draganu Sotirovski da vodi interesnu kampanju protiv niškog Vodovoda, pre svega zbog toga što je to gradsko preduzeće, zbog višegodišnjeg i milionskog duga, utužilo “moćnu” privatnu firmu Elmag, iza koje stoji „jedan moćnik, sa moćnim vezama“.

Banđur je precizirao da je na poslednjoj sednici Gradskog veća „lažno saopšteno“ da je niški Vodovod „Naissus“ gubitaš, a da je cilj gradonačelnice, koju je optužio za „despotiju“, da skloni „neposlušno“ rukovodstvo tog JKP, na čelu sa direktorom  Goranom Milosavljevićem, koji nije njen izbor.

On je apelovao na Gradsko veće, na čijem je čelu Sotirovski, da prestane sa “diskriminatorskim odnosom” prema različitim javno komunalnim preduzećima u gradu.

Gradonačelnica Sotirovski negirala je ovakve optužbe, navodeći da je “ona tu da sprovodi politiku SNS i Aleksandra Vučića”, i zapretila Banđuru tužbom.

Banđur: Apsolutizam gradonačelnice iSNS do sada nije videla

„Prema ‘Naissusu’ postoji posebno negativan odnos jer je nagazio moćnika kojem gradonačelnica ‘čini’. Nesporno je, takođe, i da je Sotirovski, od dolaska na javnu funkciju u decembru 2017. započela gospodarenje najpre Nišavskim okrugom, a onda Gradom, kroz apsolutizam koju SNS pre nje nije videla. V. d. direktora JKP ‘Naissus’  Milosavljević nije bio njen predlog, a svako ko nije ‘njen’, pogotovu ukoliko nije bespogovorni poslušnik, predstavlja prepreku i mora biti odbačen, kako bi na njegovo mesto došli ’njeni’ ljudi“, rekao je Banđur za Danas, ne želeći „za sada“ da kaže o kom „moćniku“ je reč.

Novi sukob među naprednjacima: Da li gradonačelnica Niša sprovodi Vučićevu politiku ili kampanju protiv Vodovoda zbog “jednog moćnika”? 2
Foto: Youtuve/ Niška televizija

Banđur, koji je i bivši zamenik grdonačelnika Niša, precizirao je da je Vodovod počeo da proverava veće dužnike, među kojima je bilo i Preduzeće za proizvodnju i distribuciju energetike i pružanje usluga Elmag doo, koje za područje industrijske zone na prostoru bivše Elektronske industrije obavlja energetske i komunalne usluge.

Ustanovljeno je da u Elmagu “nije pravilno očitavan glavni vodomer”, što znači da je on svojim potrošačima prodavao veću količinu vode nego što je plaćao Vodovodu, rekao je.

Zanimljivo je, kazao je on, da ni u Elmagu ni u Vodovodu godinama navodno niko nije primetio da nešto nije u redu.

Kada je ustanovljeno stvarno stanje vodomera, Vodovod je Elmagu ispostavio fakturu na 67 miliona dinara, a kako račun nije plaćen u roku od 60 dana, on je morao da bude proknjižen kao gubitak ovog JKP.

Novi sukob među naprednjacima: Da li gradonačelnica Niša sprovodi Vučićevu politiku ili kampanju protiv Vodovoda zbog “jednog moćnika”? 3
Miloš Banđur: Foto privatna arhiva

On je dodao da je gradonačelnica “zamerila” v. d. direktora Vodovoda i  što nije priključio na mrežu Polikliniku Human, koja je izgrađena neposredno pored Univerzitetskog kliničkog centra, iako je “više puta dobio njen nalog da to učini”. 

Milosavljević naloge nije mogao da ga izvrši “jer mu obezbeđenje UKC nije dozvolilo, rekao je.

Trenutnom “minusu” Vodovoda, zbog kojeg mu je pripisana neuspešnost, doprinelo je i neizmirovanje računa opštine Babušnica, kao i to što je gradskom odlukom naplatu vode za 45.000 kuća preuzelo JKP Objedinjena naplata, koje je neefikasnije od nekadašnjih inkasanata Vodovoda.

Sotirovski: Neka oni koji su nekad bili na funkciji frustracije leče na drugom mestu

“Odgovorno tvrdim da su na sednici Gradskog veća ocene o poslovanju javnih komunalnih preduzeća iznete na osnovu dostavljene dokumentacije i dokaza o poslovanju. Nisam zadovoljna poslovanjem Vodovoda, na osnovu tih podataka, a i na osnovu ponašanja u praksi. Imam svoju glavu i umem da razmišljam šta jeste a šta nije. Ja sam tu da sprovodim politiku SNS i Aleksandra Vučića, ja sam i član Predsedništva SNS, i neću da trpim insinuacije da je neko nešto nezakonito radio. Može, doduše, i to, ali uz tužbu”, rekla je Sotirovski na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Novi sukob među naprednjacima: Da li gradonačelnica Niša sprovodi Vučićevu politiku ili kampanju protiv Vodovoda zbog “jednog moćnika”? 4
Dragana Sotirovski: Foto Betaphoto/ Saša Đorđević

Sotirovski je poručila da “onaj ko je nekada bio na funkciji pa nije postigao šta je hteo” treba svoje  frustracije leči na nekom drugom mestu.

Ona je kazala da je “sramota” da “pojedini odbornici” provode po ceo dan u Vodovodu, te da svoje afintete, kakvi god da su, može da iskazuje samo van radnog vremena.

“Ne znam ko je vlasnik koje firme i ne interesuje me. Znam da Vodovod nije opravdao 88 miliona dinara za izradu vodovodno- kanalizacione mreže, za koje je Grad dao avanse, a da plate zaposlenih kasne. Pomogli smo mu kao Grad a on sada nije u stanju da izmiri avanse. Znam i da je direktor Vodovoda tražio da zaposli 17 ljudi, da sam ga ja pitala ko su oni, odnosno da li su većinom majstori, da je on rekao da jesu, da je Vlada dala saglasnost, a da se ispostavilo da većinom rade u administraciji. Takođe, Vodovod posluje po tržišnim cenama”, rekla je Sotirovski.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća saopšteno je da je ove godine od devet niških javno komunalnih preduzeća jedino JKP “Naissus” poslovao sa finansijskim gubitkom.

Prema njihovim navodima, preduzeće je na kraju trećeg kvartala zabeležilo gubitak od oko 17 miliona dinara i kreditnu zaduženost od 270 miliona.

Odbornik Banđur je nakon toga kazao da godina još nije završena, a da je “prema projekcijama Vodovod sigurno neće završiti sa gubitkom”.

Kreditno zaduženje je značajno smanjeno i “na istorijskom je minimumu”, pošto je 2014. godine iznosilo 540 miliona.

Godišnji prihodi od izgradnje i rekonstrukcije mreže su “i do pet puta veći nego ikada ranije”, a lista čekanja za hitne intervencije “višestruko je skraćena”.

Banđur je još kazao da se posebno negativan odnos Grada i gradonačelnice prema JKP Naissus vidi i po tome što oni već mesecima tom preduzeću ne daju saglasnost na povećanje cena od 43 odsto, iako cene nisu povećavane od 2014.

Istovremeno, Grad plaća dve privatne firme da grade vodovodnu mrežu “po višestruko većoj ceni radova i znatno većoj ceni materijala”.

Direktor Milosavljević je negirao nenamensko trošenje novca, rekavši da su svi radovi koje je Grad platio “odrađeni”, te demantovao da zarade kasne.

Elmag ćuti

Privatno preduzeće Elmag nije odgovorilo na pitanja Danasa o dugu prema Vodovodu, sudskom utuženju i eventualnim moćnim zaštitnicima.

Javnost je ostala i bez odgovora da li su vlasnici i rukovodioci Elmaga članovi i sponzori SNS-a ili interesno bliski nekim funkcionerima aktuelne vlasti.

Prema podacima na portalu Agencije za privredne regustre, Elmag je osnovan 2000, a njegov jedini vlasnik je firma Mega plus inženjering iz Zemuna, čiji je jedini vlasnik Simo Trivundžić.

U toku prošle godine imao je ukupne prihode od skoro 216 miliona dinara, a dobit od oko dva miliona.

 

“Posebna” Vučićeva ovlašćenja za Sotirovski?

“Odbornici biraju gradonačelnicu a ne ona njih. Naš legitimitet je izvorni, a njen izveden iz naše podrške. Zato njene lekcije odbornicima nisu primerene. Stalno pozivanje na predsednika Vučića i neka ‘posebna ovlašćenja koja ima od njega’, Sotirovski koristi da pokrije slabe argumente. Mi za ta ovlašćenja nismo čuli, ne možemo da proverimo, a ona nema papir kojim to dokazuje”, rekao je Banđur.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari