Veterani: Ovo danas više nije naš Studio B 1Foto: Ivana Nikoletić

Na staru slavu Radija Studio B, koji od 1. aprila 1970. postaje gotovo “peti član svake beogradske porodice”, juče su podsetili veterani, pokretači gradskog radija i svi koji su učestvovali u njegovim najsvetlijim godinama rada, koji su se okupili u Pres centru da proslave 52 godine od početka njegovog emitovanja.

– Došao sam danas da proslavim rođenje Studija B a ne 52 godine njegovog postojanja. Jer ovo danas više nije naš Studio B. Jer je onaj naš bio u službi građana, a samo 10 odsto u službi politike. Ovaj sada, koji su nam oteli iako smo ga bili otkupili, 90 odsto je u službi politike, a tek ostatak u službi Beograđana. Na njemu sam čak dao jedan intervju, ali ga nikada nisu objaviili, jer im se verovatno nije svidelo ono što sam rekao. Žao mi je što nismo uspeli preko suda da zaštitimo znak Studija B, i da to više ne može da se zove tim imenom, rekao je juče jedan od utemeljivača Studija B Dimitrije Sladić, na proslavi koju veterani svake godine organizuju 1. aprila.

Kao i ranijih godina, na ovom susretu onih koji su bili pokretači “radio revolucije” u glavnom gradu, prikazuju stare fotografije i snimke džinglova i emisija, kako bi se podsetili velikih imena i njihovih glasova, koji su tokom „blistavih 70-ih i 80-ih žarili i palili etrom Beograda.

Veterani su izneli i zahtev budućoj Skupštini grada, da se Studio B vrati Beograđanima, i ponovo postane ono što je od starta i bila-gradska televizija.

“Poštovani odbornici, pozivamo vas da neophodnu potrebu da grad Beograd ima svoje glasilo koje će u potpunosti koristiti potrebama njegovih građana, na način i uz posvećenost kako je to od 1970. pa do privatizacije činio, predlažemo da se što hitnije, uz poštovanje svih zakona i propisa, spase od propadanja kuća koja se od samog nastanka samofinansiralai razviojala i svojom posvećenošću Beograđanima i njihovim problemima, , postala peti član svake beogradske porodice. Ne treba zaboraviti da je Studio B bio simbol Beograda i u većem delu svog postojanja primer slobodnog, nezavisnog i nepristrasnog novinarstva. Da mnoge ostvarene ideje njegovih najistaknutijih novinara i osnivaća Dragana Markovića, Duška Radovića, Đoke Vještice, Dragana Jelića i drugih, i danas svedoče o potrebi da grad ima skener i magnetnu rezonancucelokupnog gradskog organizma, koji bi kao i u prošplosti otkrivali pojave raznih bolesti u njegovom tkivu i pomagali što bržem i trajnijem izlečenju. Puno uspeha u vraćanju Beograda Beograđanima, žele vam veterani starog, dobrog Studija B”, tekst je dopisa koji će veterani uputiti Gradu i Skupštini, a koji je gostima pročitao Peca Petrović Marš.

On je pozvao prisutne da odaju poštovanje onima kojih više nema, Draganu Markoviću, Slobodanu Glumcu, Dušku Radoviću, Đoku Vještici, Draganu Jeliću, Zoranu Milosavljeviću, Branku Čupkoviću, Zorici Mladenović, Aleksandru Kostiću, Zorici Vujičić, Zoranu Hristiću, Zvonku Pantiću, Joci Viškoviću, Aleksandru Piosjanu, Nebojši Buroviću, Zoranu Modliju, Zoranu Simjanoviću…

Nakon toga, Peca Marš i Branislava Brana Milunov pojedinačno su se pozdravili i popričali sa svakim prisutnim bivšim uposlenikom Studija B, od kojih su svi učestvovali u stvaranju beogradske radijske istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari